Drinkende doden

Drinkende doden

[2007]  De Katholieke Universiteit van Leuven maakte deze week een bijzondere vondst bekend. In Egypte is het ongeschonden graf ontdekt van een hoge ambtenaar uit de tijd van de farao’s. Die ambtenaar is zo’n 4.000 jaar geleden gestorven.

Henu, zoals de man heette, was directeur van de domeinen en “een unieke hoveling”. Dat stond te lezen op de kist waarin zijn mummie gevonden werd. Op de oostkant van de kist waren twee ogen geschilderd zodat hij zelfs als dode iedere dag kon genieten van de zonsopgang. Op en naast de kist stonden kleine geschilderde houten beeldjes.

De onderzoekers van de universiteit vonden een schip met roeiers om Henu naar het land van de doden te varen. Om er zeker van te zijn dat hij daar geen honger zou lijden of dorst zou hebben, gaven zijn nabestaanden ook beeldjes mee van vrouwen die graan malen, brood bakken en bier brouwen.

Dat waren nog eens tijden! Iedere overledene kreeg een eigen brouwster mee om ook in het dodenrijk verzekerd te zijn van een lekker glas bier. Dan hebben we het tegenwoordig toch minder goed geregeld. In de kroeg hangt nu een tegeltje met de tekst

 “In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier”

De vondst van de Leuvense Universiteit is niet uniek. Ook in andere graven uit de Egyptische tijd zijn beeldjes en afbeeldingen gevonden van vrouwen die broden bakken en bier brouwen. Die broden waren niet alleen bedoeld om te eten. Zachte broden werden ook gebruikt om bier van te brouwen.  Het brood werd verkruimeld en samen met kruiden, honing of dadels in een aardewerken pot met water gedaan. Na de gisting ontstond zo een speciaal soort bier. Dat bier moest je wel met een rietje drinken, om te voorkomen dat je kleffe hompen brood binnen kreeg.

Bier was niet alleen een alledaags voedingsmiddel, je kon er ook mee betalen. Het was volledig normaal om het salaris van soldaten deels in brood en bier uit te betalen. Als prinses had je zelfs recht op zeven kruiken bier per dag.

In tegenstelling tot de christelijke traditie had bier bij de Egyptenaren daarnaast een religieuze functie. Bier was een belangrijke offerdrank en speelt een sleutelrol in de mythe van Hathor. Volgens deze mythe heeft bier de mensheid zelfs van totale ondergang gered. De Egyptische zonnegod Ra was niet tevreden met de manier waarop de mensen in de Nijldelta leefden. Hij besloot zijn godin van de oorlog, Hathor, naar de aarde te sturen om de mensheid een lesje te leren. Dat liet Hathor zich niet twee keer zeggen. Binnen de kortste keren kleurde de Nijl rood. Ra schrok van het bloeddorstig gedrag van Hathor en kreeg spijt van zijn opdracht. Om een verder bloedbad te voorkomen leerde hij de mensen bier te brouwen, rood bier. De godin Hathor dacht dat het rode bier bloed was, baadde erin, dronk ervan en viel in slaap. Toen ze na een paar dagen wakker werd was ze vergeten waarom ze naar aarde was gekomen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.