Een blik op het bier van vandaag

Een blik op het bier van vandaag

Bier drink je niet maar beleef je.
Deze beleving moet natuurlijk ook met zijn tijd mee gaan.
Hoe kunnen we die beleving nu nog mooier maken.

In Nederland zien we bijna alleen maar Nederlands bier op fles.
Hoe komt dit? Komt dit door de pilsbrouwers? In Nederland kenden we lange tijd alleen pils op blik. Een echte vakantie beleving. Want daar zit geen statiegeld op. Dus hoef je dit niet terug te brengen.

Maar is glas nu wel zo goed voor het bier.
Glas laat licht door. We willen immers zien wat er in de fles zit.
Maar licht is niet goed voor bier.
Door licht gaan vele mooie smaken die de brouwer er met alle liefde voor het bier heeft ingestopt verloren na verloop van tijd.
Dit weten de glasfabriek natuurlijk ook. Dus komen deze steeds met nieuwe innovaties. Nu komen ze zelfs met een nog donkerdere bierfles.
Is dit dan nog de beleving van de bierfles? Het bier is dan bijna niet meer te zien.
Maar waarom stappen we niet over op bier in blik!!
Vroeger vond men dat bier in blik niet smaakte. Je proefde het dat het uit blik kwam. Dit werd althans door vele beweert. Met alle technologie├źn en innovaties is dit verleden tijd.
Het bier is weer best in Blik. Blik is volledig van licht gesloten dus kan er geen licht bij het mooie product. Zoals hierboven al gemeld, heeft licht een slechte invloed op het bier. En dat willen we natuurlijk niet. We willen een mooi bier beleven. Licht heeft vooral veel invloed op de smaken en geuren van het bier.
Nu zullen vele denken bier in blik is dit dan een beleving?
Een blikje kun je ook heel mooi versieren. Kijk maar eens naar de bierblikken in Amerika de mooiste creaties doen hun ronde. Ook zijn er tegenwoordig diversen vormen van blik. Zelfs een blikje in de vorm van een fles is er. Wat zijn nu nog meer voordelen van blik. Een volle krat bier weegt al snel 17 kg. Terwijl 24 blikjes op een tray ca. 11 kg wegen.
Lichter voor de consument dus. Maar zelfs ook beter voor het milieu. Je kunt meer blikken vervoeren van en naar de brouwerij. Dus minder transport bewegingen. De consumenten moeten toch wakker gemaakt worden dat blik ook beter te recyclen is. Blik haal je makkelijker uit het vuilnis. Blik levert ook geen glasscherven op wanneer er een fles kapot valt. Dit kan de beleving aardig bederven. Ok dan, een blikje kan ook scheuren en dan is dit ook scherp. Maar dan heb je geen kleine splinters waar je in kunt trappen.
Tja een argument wat je wel eens hoort is dat je het product niet meer ziet in blik. Ja duh Bier schenk je toch uit in een mooi glas. De brouwers hebben vaak niet voor niets van die mooie bier glazen laten ontwerpen. Dat is niet alleen promotie maar ook voor de smaakbeleving van het bier natuurlijk.
Tja dus wat mijn betreft heel eenvoudig bierbrouwers stap ook over op blik. Het is goed voor het bier en onthoud: bier drink je niet maar beleef je.

Constant Keinemans is brouwer en directeur van Brouwtechniek Nederland. Deze blog is geschreven op persoonlijke titel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.