Een opvallende wereldspeler

Een opvallende wereldspeler

[2007] South African Breweries (SAB) is uitgegroeid tot één van de grootste brouwerijen ter wereld. Dat is mede mogelijk geworden door de bij-effecten van de wereldwijde boycott van het Apartheidsregime in Zuid Afrika.

Het begin van de op twee na grootste brouwerij ter wereld ligt op de goudvelden van Johannesburg. Toen daar rond 1885 grote hoeveelheden goud werden gevonden brak een ongekende goldrush los. Vele tienduizenden gelukzoekers wilden profiteren van het goud dat er voor het oprapen lag. Enkele slimme zakenlieden zagen er wel brood in om de dorst van deze gouddelvers te lessen met goudgeel bier. In 1895 richtten ze South African Breweries op. Niet als familiebedrijf, zoals de meeste ondernemingen in die tijd, maar vrijwel direct als beursgenoteerde onderneming. Het belangrijkste bier was Castle Lager. Dat is nog steeds het bekendste bier van Zuid Afrika.

Wanneer de regering midden jaren vijftig de accijns wijzigt om de wijnboeren te helpen krijgen de brouwerijen het zwaar. Dat legt niet alleen de basis voor het succes van de Zuidafrikaanse wijnen, SAB weet met een slimme overname van de twee grootste concurrenten een vrijwel onaantastbare positie op de markt te veroveren. Het marktaandeel ligt dik boven de 95%. Vanaf 1965 mag het bedrijf Amstel onder licentie brouwen. Die licentie is pas dit jaar ingetrokken. SAB koopt verder de merkrechten op Carling Black Label en krijgt ook een licentie om Guinness te produceren.

In 1974 doen de Verenigde Naties Zuid Afrika in de ban vanwege de Apartheid. Het is voor buitenlandse concurrenten steeds lastiger de Zuid Afrikaanse markt te betreden. Veel overheden laten een dergelijke stap niet toe. Maar ook voor SAB is het in de loop der jaren steeds moeilijker om het geld dat ze in Zuid Afrika verdienen in het buitenland te investeren. Tot op zekere hoogte lukt dat wel in de Afrikaanse buurlanden. Voor de rest belegt SAB zijn geld in de glasindustrie, frisdrankindustrie, pretparken, schoenen, supermarkten, hotels, meubels, enz.

Met de vrijlating van Nelson Mandela komt in 1990 eeen einde aan Apartheid, en in Europa is het ijzeren gordijn dan net gevallen. SAB ontpopt zich als één van de meest succesvolle opkopers van oude staatsbrouwerijen in Oost Europa. Dat is mede te danken aan de ervaring om te werken in opkomende markten. Bovendien beschikt het bedrijf over een goedgevulde overnamekas. Een van de ‘juwelen’ die SAB verwerft is Pilsner Urquell uit Tsjechië, de brouwerij die het pils heeft uitgevonden. Maar ook in Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië is SAB succesvol.

Maar in 2002 laat South African Breweries de bierwereld pas echt op zijn grondvesten schudden. In dat jaar neemt het de tweede brouwerij van de Verenigde Staten over. Miller breweries stond al jaren in de etalage, maar geen enkele brouwerij durfde het avontuur aan. Miller stond bekend als een lozer, een bedrijf dat jaar na jaar marktaandeel verloor. SABMiller, zoals de combinatie heet, wordt in een klap de één na grootste brouwerij ter wereld.

Ook in de jaren daarna laat SAB zich niet onbetuigd. In het spelletje monopoly dat de grote brouwers lijken te spelen, doet het bedrijf goede zaken in China en Zuid Amerika. Zoals steeds is het bedrijf sterk in opkomende markten. Ook neemt het voor het eerst in West Europa een brouwerij over. Wie in Italië een birra Peroni drinkt, doet de directie, die tegenwoordig in Londen zetelt, veel plezier.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.