Eten, bier en muziek

Eten, bier en muziek

[2013] Het combineren van bier met een gerecht is al een feest. Als je daar ook nog muziek aan toevoegt, wordt het helemaal paradijselijk. Niemand minder dan Han Hidalgo van Biercuisine weet dit combineren tot een kunst te verheffen. Hij schreef er zelfs een boek over, dat deze week in restaurant De Beyerd zijn primeur beleefde. “In The taste of Bier, Jazz & Blues” presenteert Han 32 swingende gerechten, met bijpassende muziek. Nummers met briljante titels als Beer Bottle Boogie en Beer Case Blues. Net zoals je de gerechten zelf moet koken, moet je de muziek er via Spotify bij zoeken, want het boek komt (nog) zonder CD.

Tot wat voor een prachtige resultaten dit kan leiden werd duidelijk in De Beyerd. Bij de toelichting op de gerechten en bieren lijkt de enthousiaste Hidalgo bijna te dansen. Met een grijns van oor tot oor vertelt hij smakelijke verhalen over de muziek. Zoals over het nummer Two guys and a Beer”van de band Talking Cows. Nu had ik wel van de Talking Heads gehoord, maar de sprekende koeien waren nieuw voor me. Bij de opnames voor hun CD Almost Human uit 2011 blijkt de opbouw van de nummers niet perfect. Tenorsaxofonist Frans Vermeerssen en pianist Robert-Jan Vermeulen komen er in de studio niet uit en trekken zich terug in de kroeg. Daar, onder het genot van een mooi glas bier, ontstaat het nummer dat de CD tot een eenheid maakt. Het nummer krijgt de toepasselijke titel Two guys and a Beer”. Of dat bier een Brugse Zot is, vertelt het verhaal niet. Dat is wel het bier dat De Beyerd op verzoek van Han serveert bij een salade van artisjok, feta, witte bonen en tomaat. Een geweldige combinatie, waarbij het zoete en kruidige van de salade heerlijk aanpikt bij dezelfde smaaktonen in het bier.

In de loop van de avond worden de gesprekken geanimeerder en gaat de muziek steeds harder. Han zet “Gimme a pigfoot and a bottle of beer” op van niemand minder dan Diana Ross. Nu gaat het serveren van een varkenspoot bij een boekpresentatie wat ver, maar een plakje beenham komt dicht genoeg in de buurt. De beenham wordt geserveerd met een krachtige tuinerwtenpuree. Han adviseert er Schneider Hopfenweisse bij. Het lijkt me een bier dat nogal zwaar is voor het gerecht, maar al proevend moet ik Han helemaal gelijk geven. Zeker met de tuinerwtenpuree gaat de groene hoppigheid van het bier wonderwel samen.

De boekpresentatie eindigt met het nummer “Brandy and Beer” van Al Cohn. Op tafel komt een rijstpudding met abrikozen en pistachenootjes, begeleid door een Gouden Carolus Classic. Het is een simpele en toegankelijke combinatie die precies past.

Die toegankelijkheid is ook de kracht van het boekje. De recepten zijn niet ingewikkeld en de bieren bij de betere slijter goed verkrijgbaar. De prachtige foto’s van Joris Luyten geven inspiratie om het bord zo op te maken dat het een lust voor het oog is. Zo wordt The taste of Bier, Jazz & Blues een feest voor alle zintuigen.

Het boek is verkrijgbaar via Birdy Publishing, www.biermagazine.nl en kost € 15,90.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.