Geen extra bierbelasting

Geen extra bierbelasting

[2021] ‘De prijzen worden pas aan de finish verdeeld’. Ik moest aan deze uitspraak van mijn vader denken, toen ik hoorde dat het protest van brouwers groot en klein tegen de accijnsverhoging vooralsnog succes heeft gehad. De Tweede Kamer heeft de slecht doordachte plannen van de regering afgewezen. De staatssecretaris gaat terug naar de tekentafel.

Maar waar draait het nu allemaal om? De regering is van plan de bierbelasting te veranderen en tegelijkertijd fors te verhogen. Voor een mooie double IPA van een kleine brouwerij zou je zo maar twee keer zoveel bierbelasting gaan betalen. Ja je leest het goed:

Een verdubbeling van belasting.

Dat wil zeggen, als de plannen doorgaan. Gelukkig heeft de Tweede Kamer daar een stokje voor gestoken. Het is unfair om brouwerijen, zo kort na de coronacrisis, op te zadelen met extra bierbelasting. Bovendien wordt in de plannen het hele systeem van berekening omgegooid, waardoor met name kleine brouwerijen nog veel meer kosten moeten maken. Maar het is volstrekt onzeker met welke plannen de regering nu gaat komen. Daarom is het goed om de druk op de politiek te houden. Dan kan door de petities te tekenen op  https://petities.nl/petitions/wetsvoorstel-bieraccijns-niet-ten-koste-van-kleine-brouwerijen?locale=nl en https://www.stopextrabierbelasting.nl. Je leest het goed, twee petities, want het is de brouwersorganisaties Nederlandse Brouwers en CRAFT helaas niet gelukt om op een lijn te komen.

Nu ben ik toch al geen fan van deze speciale bierbelasting, accijns, die overigens ook voor wijn en gedistilleerd geldt. Want waarom zou je wel extra belasting betalen over deze dranken en niet over energy drinks, volle melk of koffie? Een extra belasting waarover je overigens nog een keer belasting betaald, namelijk BTW. Belasting over belasting dus.

De voorgestelde aanpassing lijkt een vereenvoudiging. Op dit moment berekent de Douane de bierbelasting nog met een systeem dat gebaseerd is op het stamwortgehalte van het bier. Er zijn vier schijven, afhankelijk van hoe zwaar het bier is. In het nieuwe systeem gaan we bierbelasting betalen per procent alcohol. Dat lijkt simpeler. Maar de administratieve en technische rompslomp die erbij hoort is enorm.

Voor de Belastingheffer wordt het allemaal eenvoudiger, maar voor de brouwers is het een rotklus. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Tot nu toe krijgen kleine brouwerijen een kleine korting op de bierbelasting, omdat de administratiekosten bij hen per liter bier veel hoger zijn dan bij grotere brouwerijen. Zij leveren ook meer werkgelegenheid per liter bier. Maar in het kader van versimpeling sneuvelt ook deze korting. Dat is een tweede dreun die juist kleine brouwerijen treft. Ten derde gaat het tarief op zwaardere bieren (boven 6% vol. alc.) zo sterk omhoog dat je voor een quadrupel zo maar twee keer zoveel belasting betaalt als nu. Tenslotte wordt op deze manier een systeem gemaakt waarbij je heel simpeltjes iedere keer de bierbelasting weer een beetje hoger kunt maken.

We hebben in twintig jaar een prachtige diverse biercultuur opgebouwd. We gaan die toch niet door een ondoordachte belastingmaatregel laten slopen? Kortom, houd de druk erop en laat de politiek weten

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.