
31 mrt Global Brewing Supply Awards
[2017] Eens in de twee jaar reikt marktonderzoeksbureau RMI Analytics Global Brewery Supply Awards uit. Deze onderscheiding is in het leven geroepen om de beste moutleveranciers ter wereld extra in het zonnetje te zetten. De jury beoordeelt de mouters op verschillende aspecten. Dat zijn de organisatie en geschiedenis van de onderneming, de groei in de afgelopen twee jaar, innovatie, duurzaamheid en marketing. De afgelopen vier jaar mocht ik één van de juryleden zijn. Omdat de wereld van het mout achterloopt bij de (craft)bier en hop, zijn er veel nieuwe ontwikkelingen. Afgelopen week was de prijsuitreiking tijdens de negende World Barley, Malt en Beer Conference in Wenen. De winnaars bewezen dat de award daadwerkelijk een wereldwijde prijs zijn.
We mogen in Nederland best trots zijn. De bronzen medaille ging namelijk naar De Swaen uit Kloosterzande. Deze relatief kleine mouterij legt zich sinds een paar jaar toe op de productie en verkoop van speciaalmouten. ‘Making malt a craft’, zoals ze het zelf zeggen. De focus ligt daarbij op kleinere brouwerijen maar ook op aan thuisbrouwers. Er is een gloednieuwe roaster geïnstalleerd ontworpen volgens de allernieuwste inzichten. Het energiegebruik is daarbij met 70% teruggebracht. Daarnaast maakt de Swaen, in tegenstelling tot de meeste mouterijen, veel gebruik van sociale media om hun klantenkring te bereiken. Kwestie van de taal van je klanten spreken.
De zilveren medaille ging naar PMV, een familiebedrijf uit het noorden van India. Het bedrijf is een kleine halve eeuw geleden gesticht en bezit de grootste mouterij van het land. Inmiddels is de derde generatie van de familie Jain toegetreden tot het bestuur. Mouten in India brengt bijzondere uitdagingen met zich mee. Het grootste deel van de mout wordt geïmporteerd en sinds kort per trein naar de mouterij vervoerd. Dat beperkt de emissie van broeikasgas. Daarnaast probeert PMV nieuwe gerstrassen te ontwikkelen en tot wasdom te brengen. Op die manier steunt lokale boeren door een eigen brouwgerstteelt mogelijk te maken. Ook in India is de opkomst van een nieuwe biercultuur merkbaar. PMV speelt erop in om als eerste in het land speciaalmouten te produceren.
Winnaar is het Australisch/Canadese GrainCorp, dat in de loop van de tijd verschillende mouterijen in alle uithoeken van de wereld heeft overgenomen. De oudste daarvan is het Britse Baird uit 1823, maar ook het Duitse Schill, Barret Burston, Great Western uit de VS (opgericht net aan het einde van de drooglegging in 1934) en Canada Malting behoren inmiddels tot het concern. Een echte wereldspeler dus. GrainCorp bestrijkt het hele spectrum als leverancier aan grote en kleine brouwers, maar ook aan de gedistilleerd industrie, bijvoorbeeld in Schotland. Onder de naam Baird 1823 zijn zes oude, traditioneel gemaakte moutsoorten op nieuw op de markt gebracht om aan de vraag van de craftbrewers en craftdistillers te voldoen. Ook duurzaamheid staat hoog op de agenda. Zowel gas, electriciteits- als waterverbruik zijn in de afgelopen vijf jaar drastisch verminderd. Het blijkt succesvol. GrainCorp is beursgenoteerd en bewijst de winst steeds verder te kunnen opschroeven tot een EBITDA van bijna 15% van de omzet.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.