Golden

Golden

[2010]  Als je het voor het kiezen had, dan zou je een brouwerij toch neerzetten in een plaats met de naam ‘Golden’? Een mooiere referentie naar het goudgele bier is nauwelijks voor te stellen. Helemaal als die plaats ook nog beschikt over kristalhelder bergwater. Het is precies wat de Duitse immigrant Adolph Coors doet in Amerika. In 1873 sticht hij zijn brouwerij in Golden, Colorado. De plaats is niet genoemd naar zijn bier, maar naar het goud dat halverwege de 19e eeuw gevonden wordt. En dat gegraaf naar goud maakt dorstig. De goudvoorraad van Goden raakt snel uitgeput. Anders loopt dat met het bier. De Coorsbrouwerij groeit uit tot het grootste brouwerijlocatie ter wereld, groter dan onze eigen Heinekenbrouwerij in Zoeterwoude, dat toch ook geen kleintje is. Het bedrijf pakt de zaken groot aan. Zo is Coors de eerste brouwerij die zijn bier in aluminium blikjes verpakt. En om verzekerd te zijn van voldoende aanvoer, bouwt de kleinzoon van oprichter Adolph Coors ook maar direct een eigen blikjes fabriek. In de marketing is Coors minder megalomaan. Tot vijfentwintig jaar geleden is het bier niet eens te krijgen in het oosten van de Verenigde Staten. Dat helpt mee een aura rond het merk te scheppen. Het bier, gebrouwen met puur water uit de Rocky Mountains, is iets bijzonders in die tijd. Mede hierdoor groeit Coors uit tot het derde brouwerijconcern van de Verenigde Staten.

Het aura van bijzonderheid raakt de brouwerij rap kwijt. Het bier wordt nu allang niet meer alleen in Golden gebrouwen, en op vragen welk water men gebruikt, reageert de brouwerij niet. Bovendien fuseert het familiebedrijf Coors in 2005 met een ander familiebrouwerij: Molson uit Canada. In de Verenigde Staten brengen zij hun activiteiten vervolgens samen met SABMiller. MillerCoors is het tweede brouwconcern van het land, op respectabele afstand van ABInBev. Voor de brouwerij in Golden heeft de fusie desastreuze gevolgen. De capaciteit is drastisch teruggebracht. Maar een bezoek is nog altijd meer dan de moeite waard.

Vanzelfsprekend krijg je alleen de mooiste kanten van deze gigantische bierfabriek te zien, de charmante delen. Van buiten zie je een enorme betonnen kolos die zich mijlen ver uitstrekt. Eenmaal binnen krijg je een audiotour die je via de grondstoffen en het kwaliteitslab voert naar het hart van de brouwerij. En wat ik daar zag deed mij naar adem happen. Ik had een soort van roestvrijstalen fabriek verwacht, maar wat je ziet is een enorme betegelde ruimte met vele tientallen koperen ketels. Rij na rij, vlak bij elkaar. Een ongelooflijke zaal. De geur van kokende mout kringelt naar boven. Het moet een fikse klus zijn om al die ketels te poetsen.

De tour eindigt met de onmisbare productconfrontatie, het proeven. In de proefruimte mag je maar liefst drie bieren proeven, en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Eén van de barmeisjes pakt de microfoon en meldt dat er een bijzondere bezoeker is vandaag. Het is Kathy. Kathy is 21 geworden vandaag en ze mag nu legaal bier drinken. Ze pakt haar verjaardag aan om de brouwerij te bezoeken. Er is immers geen tijd meer te verliezen. Van Coors krijgt ze een T-shirt met heel groot “21” erop en de tekst “Ending the draught.” Alle aanwezigen toasten “Happy birthday Kathy!”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.