Groene superbock

Groene superbock

[2011]  Wie bij het woord bock direct denkt aan het zware bitterzoete bier dat wij alleen in de herfst kunnen kopen, komt in het buitenland nog wel eens voor verrassingen te staan. Zo dronk ik in Portugal onlangs een Green Super Bock. Het bleek een licht zomers bier te zijn, met toevoeging van limoen. Heerlijk verfrissend, zoetzuur, en omdat het maar vier procent alcohol heeft, stijgt het ook niet zo snel naar je hoofd. Groen slaat op de kleur van de limoen, niet die van het bier. Dat is diffuus geel, met een stevige witte schuimkraag. Voor bierpuristen heeft het weinig met bier te maken, maar ik vond het bijzonder smakelijk. Ook in Duitsland vind je veel van dit soort biermixdranken, omdat je volgens het Reinheitsgebot geen vruchten in je bier mag stoppen. Een paar jaar geleden bracht Heineken een soortgelijk bier op de Nederlandse markt: BoB. De lettercombinatie stond voor Best of Both worlds (bier en fris). Het werd geen succes. De consument dacht bij BoB eerder aan niet rijden dan aan fris bier, en bovendien, de smaak stond hem niet aan.

En de Super Bock in Green dan? Super Bock is gewoon een biermerk, net als Stella Artois. Bock staat voor bieren van hoge kwaliteit. Wel gek om je merk Super Bock te noemen. Het merk Super Pils, Super Dubbel of Super Wit ben ik nog nooit tegengekomen. Bij Super Wit denk ik eerder aan Witte Reus: “Wast een berg, kost een beetje”. Misschien is Super Pils wel het huismerk van een derderangs supermarkt keten.

Super Bock is het grootste biermerk van Portugal, met een marktaandeel van 42%. De brouwerij heeft samen met de grote concurrent Sagres bijna de hele biermarkt in handen. De bedrijven ontstonden in de jaren zeventig na de Anjerrevolutie toen verschillende genationaliseerde brouwerijen bij elkaar werden gebracht. Inmiddels heeft het Deense Carlsberg een fors minderheidsaandeel in de brouwerij. Misschien dat ze daarom voor de kleur groen hebben gekozen.

Green is één van de vele bieren die het merk Super Bock op de markt brengt. Het bekendste is het gewone pils. Maar zelfs in een weinig enerverend bierland als Portugal begint iets van de bierrevolutie door te dringen. Sinds 2003 brengt Super Bock een stout op de markt, een donker, wat zoetig bier, met een hint van stroop en drop. Met Guinness heeft het weinig te maken, maar het is zeker niet onprettig. In 2004 kregen die bieren gezelschap gekregen van Green, een zomerbier en vijf jaar geleden van Abadia, een zwaarder karamelachtig oranjeachtig amberbier. “Gourmet” zegt het etiket, een bier voor fijnproevers. Mij doet het niet zo veel, te zoet, te karamelachtig, een beetje lomp. Nog recenter is de toevoeging van verschillende alcoholvrij bieren op de markt, en Super Bock Express, een ander pils. Toegegeven, het is niet veel – vooral niet omdat de concurrentie kiest voor dezelfde biertypen, maar het is een begin van smaakverbreding. Opvallend is de verpakking van de Super Bock bieren. Naast de standaard 33 cl fles en blik, en een grote liter fles, komt het ook in kleine elegante miniflesjes op de markt, met ringsluiting.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.