Grommelsch

Grommelsch

[2015] Ik heb een beetje met Grolsch te doen. Aan het eind van het jaar dat de brouwerij zijn vierhonderdste verjaardag viert, wordt ze te koop aangeboden als randverschijnsel bij de grootste overname in de biergeschiedenis. Nu was het verjaardagsfeestje toch al een beetje tam. De term vakmanschap is niet ingevuld door brouwers met een spannend verjaardagsbier. Dat gebeurde nog wel met zes bijzondere bieren op de honderdste verjaardag van de beugelfles. Nu mochten alleen de marketeers het feestje kleur geven met het bestaande Grolsch pilsner in een feestelijk jasje. Een gemiste kans, zeker in een tijd waarin bijzondere bieren helemaal in de belangstelling staan. Je zou bijna denken dat de koop van moedermaatschappij SABMiller door ’s werelds grootste brouwer ABInBev al in de lucht hing.

Nu ABInBev de mogelijkheden voor de verkoop van Grolsch om de kartelautoriteiten gunstig te stemmen om akkoord te gaan met de megadeal. Je mag hopen voor Grolsch dat de verkoopt lukt. ABInBev heeft al eerder met Dommelsch laten zien dat het er geen moeite mee heeft om een ooit roemrijk biermerk langzaam te laten verpieteren. Het zal toch niet aan de ‘…lsch’ liggen? Het is overigens niet uitgesloten dat bij de verkoop wel het merk, maar niet de brouwerij in Boekelo betrokken is, waardoor het merk zijn wortels zou verliezen.

De meest voor de hand liggende gegadigde voor Grolsch is het Amerikaans/Canadese familieconcern MolsonCoors. Zij nemen de belangen in het Amerikaanse Miller al over van SABMiller. Bij de 12 miljard dollar die daarmee gemoeid is, is de overnameprijs voor Grolsch een ‘afrondingsverschil’. MolsonCoors brouwt Grolsch al in Engeland. Bovendien past een Noordeuropees premiumpilsener prima in de merkportfolio van het bedrijf dat naast Noord Amerika, het Verenigd Koninkrijk ook Oost Europa als markt kent. Ook een Aziatische brouwer als Asahi behoort tot de gegadigden. Maar in beide gevallen is Grolsch een klein merk in een veel groter geheel. Tot nu toe heeft dat niet tot de gewenste groei geleid. Wat niet voor een overname pleit is dat Grolsch met name bekend is in volwassen markten waar consumptie van pils daalt. Heineken en Carlsberg zijn geen grote gegadigden. Niet alleen zijn dit net als Grolsch al Noordeuropese premium pilsmerken, ook geografisch biedt de overname weinig nieuwe kansen. Ook de overname door een investeringsmaatschappij behoort tot de mogelijkheden. Als die ook kans ziet het biermerk Guinness los te weken van drankenconcern Diageo ontstaat als G&G een boeiende en complementaire combinatie. Het is Guinness ondanks vele pogingen nooit gelukt om een goed eigen pilsmerk te bouwen. Grolsch kan dat in één klap bieden. Guinness en Grolsch vullen elkaar op veel vlakken aan. De combinatie biedt Grolsch een nieuw platform om het merkt wereldwijd uit te bouwen.

Het meest kleurrijk is ongetwijfeld het platform “Wij kopen Grolsch” op Facebook. Maar met ruim duizend likes is er ruim twee ton de duim nodig om die droom werkelijkheid te laten worden. En dat lijkt zelfs voor een verstokt beugelbekkie toch fors aan de prijs.

Kortom, de hoop voor Grolsch is op een strategische partner die het erfgoed van de brouwerij succesvol weet uit te bouwen. En de kans is groot dat dat gaat lukken. Misschien blijft dan zelfs het predikaat ‘koninklijk’ dan

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.