Guinness en meer in Dublin

Guinness en meer in Dublin

[2014] Wie aan bier in Dublin denkt, komt al snel uit bij Guinness. Drankgigant Diageo, de multinational achter Guinness laat geen mogelijkheid onbenut om een romantisch verhaal rond het zwarte stout te spinnen. Aan de rand van de stad staat een gigantische brouwerij waarin Guinness haar hele bierproductie in Ierland heeft samengevoegd. Sterker nog, ieder glas Guinness, waar ook ter wereld gedronken, is gemaakt met een extract dat uit deze brouwerij komt. Net als Coca Cola heeft Guinness een geheim procedé om een extract te maken dat de hele wereld rondgaat om de drank zijn eigenheid te geven. Bij Guinness heet dit de Guinness Flavour Essence. Vrijwel niemand weet hoe het gemaakt wordt, het geheim wordt streng bewaakt. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het te maken met de gebrande gerst die Guinness de kenmerkende smaak en geur geven en dat om een speciaal brouwproces vraagt.

De brouwerij staat nog steeds op de plek waar Sir Arthur Guinness in 1759 de grond voor een periode van 9.000 jaar pachtte. Negen duizend jaar, stel je voor. Zolang bestaat bier niet eens, dat werd pas 4000 v. Chr. ‘uitgevonden’. Aan de rand van de brouwerij staat het Storehouse, het indrukwekkende bezoekerscentrum, gevestigd in een oud magazijn. Binnen valt als eerste een grote winkel met merchandise op. Naast Guinness truien en -petten geen dameskorsetten, maar wel golfballetjes, schorten, chocolade, mokken, theekopjes, dienbladen, shirts, en ik weet al niet wat nog meer. In zeven verdiepingen wordt de bezoeker door de wereld van Guinness geleid. Van de grondstoffen via het brouwproces en de wereldwijde distributie tot de iconische reclame met de toekan. Je kunt er de perfecte Guinness leren tappen (met stikstof, zodat je zo’n prachtige schuimkraag krijgt die maar heel langzaam optrekt) of een masterclass bijwonen met verschillende soorten Guinness. Want de ene Guinness stout is de ander niet. Je hebt Guinness Draught, Guinness Extra Stout en Guinness Foreign Extra. De zeven verdiepingen zijn gevormd in de vorm van een bierglas. Het heeft wel iets van mix van een station en een winkelcentrum met veel glas en roltrappen. Helemaal boven in de schuimkraag is een proeflokaal (Gravity) met schitterend uitzicht over de stad en de brouwerij. Als je goed kijkt zie je vlakbij de Storehouse een kerk staan die bijna helemaal door de brouwerij is opgeslokt.

Gelukkig zijn de dagen voorbij dat Guinness het alleenrecht heeft in Dublin. Porterhouse is met drie pubs in Dublin en een eigen productie inmiddels de tweede brouwerij van de stad. Een brouwerij die zich niet alleen specialiseert in porters en stouts, maar een heel gamma met smaakvolle bieren, waarbij een gewone Guinness inderdaad wat gewoontjes afsteekt. Het bedrijf heeft zelfs nog pubs in Londen en op Manhattan. Ook JW Sweetman, dat net als Guinness aan de rivier Liffey ligt, maar dan echt midden in het centrum, maakt zijn eigen bieren. In de kelder van de pub staat een piepklein brouwerijtje waar vijf verschillende bieren het levenslicht zien. De brouwerij is klein, de dorst in Sweetman is groot, dus niet ieder bier is altijd beschikbaar. Opvallend is dat de brouwerijen wel stouts hebben, maar er geen groot houtgelagerd feest van maken. Liever vullen ze het gamma aan met frisgehopte, Amerikaans geïnspireerde, bieren. En ook die smaken goed bij de onmisbare live muziek.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.