Her komer solen – biercultuur in Noorwegen

Her komer solen – biercultuur in Noorwegen

[2009]  De omstandigheden waaronder bierbrouwers in Noorwegen moeten werken zijn net zo bar als het klimaat. Noorwegen heeft de twijfelachtige eer de hoogste bierbelasting in Europa te heffen. Per halve liter bier wordt 1 euro accijns geheven. Daarbovenop komt dan nog eens 25% BTW. Voor speciaal bier geldt nog een veel hoger tarief. Verkrijgbaarheid is beperkt. Bier tot 4,7% alcohol mag in de supermarkt verkocht worden, speciaal bier alleen in staatsslijterijen. Reclame is verboden. In de cafés zie je nog geen uithangbord hangen of bierviltje liggen.

Het is niet verbazend dat onder deze omstandigheden de biercultuur zwaar te lijden heeft. Daarbij komt nog eens dat de gemiddelde Noor ingesteld is op functionaliteit. Mooie sier lijkt niet zo aan hem besteed. Verreweg het grootste gedeelte van de 53 liter die een Noor gemiddeld per jaar drinkt bestaat uit pils. Dat pils lijkt op het bier waarmee we hier in Nederland onze dorst lessen. De grootste brouwers zijn Ringness (onderdeel van het Carlsberg concern) en Hansa. Samen verdelen ze meer dan de helft van de markt. Het pils komt naast flesjes en blikjes ook in plastic flessen met 1,25 liter en schroefdop op de markt. Voor de zware drinker.

Verschillende Noorse brouwerijen maken daarnaast een zomerbier, dat ze simpelweg sommerøl noemen. Hansa is één van die brouwerijen en verpakt z’n bier in een blikverpakking die iedere conventie rond bieretikettering overtreedt. Bier is vaak herkenbaar aan een etiket in de vorm van een ovaal met daardoorheen een balk. Grote brouwerijen over de hele wereld doen het op die manier: Heineken, Becks, Stella Artois, Carlsberg, Cruz Campo etc. Het blikje Hansa sommerøl is lichtblauw met sierlijke letters Hansa en een groene slinger met gouden zonnetjes. Daardoor, misschien door de associatie met de Coca-Cola krullen doet het eerder denken aan limonade of mineraalwater. Met het wisselvallige weer in Noorwegen is sommerøl soms het enige zonnetje. Dat beseffen ze bij Hansa ook. “Sommerøl, her komer solen”, staat er op het blikje. “Hva er de eneste som kan slå følelsen av en deilig solskinndag? Hansa Sommerøl selvfølgelig! Selv om solen ikke klarer å bryte helt genoom kiekte alle steler, vil den rene, forfriskende smaken av Hansa sommerøl gi deg gette sommerstemmingen. Her komen solen!” En wat is dan die “rene forfriskende smaken” van Hansa sommerøl? Een licht en zacht pils met maar weinig bitterheid. Maar tegelijkertijd is het bier ook vullend. Hier drink je niet de hele avond van door. In de winter vervangen de meeste brouwers hun sommerøl door een speciaal kerstbier: juløl. Een amberkleurig pilsener.

Is de bierkeuze in de supermarkt al beperkt, ook in het café is Schraalhans  keukenmeester. Er is hoofdzakelijk standaardpils te krijgen, getapt in een glas van 0,4 liter voor Nkr 58 (7,25 euro). Getapt is een overdreven woordkeuze. Met een drukknop op de tapzuil laat de barvrouw of -man, die overigens opvallend vaak de Zweedse nationaliteit heeft, het bier het glas instromen. De ongeïnspireerde beker wordt bijna zonder schuim voor de dorstige klant neergezet. Een mooie schuimkraag heeft ook geen zin. Noren drinken zo langzaam dat ieder schuimend kunstwerk zou inzakken voordat het glas een derde leeg is.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen die de regel bevestigen. Zo maakt het kleine brouwerijtje Norge Ø een serie smaakvolle bovengistende bieren, die helaas alleen in de staatsslijterij te krijgen zijn.

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.