Hoe het Reinheitsgebot te omzeilen

Hoe het Reinheitsgebot te omzeilen

[2007] De Duitsers zijn bijzonder trots op hun Reinheitsgebot. Voor het brouwen van bier mogen ze alleen mout, hop en water gebruiken. Daardoor blijven Duitse bierdrinkers verstoken van bieren met bijzondere kruiden of met vruchten. Hoe mooi dat Reinheitsgebot uit 1516 ook is, het remt de innovatie op de biermarkt.

Om aan de smaakverandering van de consument tegemoet te komen, moeten de Duitse brouwers een kunstgreep toepassen. Die hebben ze gevonden door hun bier te mengen met allerlei limonades. Het resultaat mag weliswaar geen bier meer heten, maar wordt wel onder de naam van de brouwer verkocht. Flesjes en uitstraling blijven zo dicht bij het oorspronkelijke biermerk. Koplopers bij deze mixdrankjes zijn Veltins, Warsteiner en Becks.

Het combineren van bier met limonade is in Duitsland is niet nieuw. De eerste keer gebeurde dit in de zomer van 1922. Een herbergier uit de buurt van München werd verrast door een enorme groep deelnemers aan een fietstocht. Omdat zijn biervoorraad onvoldoende bleek te zijn, lengde hij het bier aan met limonade en verkocht het als een speciaal product voor fietsers, de Radler. Sindsdien is Radler een begrip in heel Duitsland.

De Bitburgerbrouwerij verkoopt zijn mix van bier en citroenlimonade gewoon onder de naam Radler. Het is een prima dorstlesser, lichtzoet en niet te bitter, met maar 2,5% alcohol. Veltins brengt V+ lemon op de markt. Dit bier is veel zoeter en heeft een beetje bittere nasmaak. Naast citroen zit er ook een beetje grapefruitlimonade in. V+ Curuba is zo mogelijk nog zoeter en is kunstmatig van smaak. Het heeft als enige van de geproefde bieren de volle 5% alcohol. De rest zit rond de 2,5%.

Een mix van bier en citroenlimonade is best lekker moeten de brouwers gedacht hebben, maar als je pas halverwege de fietstocht bent, heb je misschien ook een oppepper nodig. Veltins en Becks komen daarom allebei met een ‘Energy’-variant van hun bier/citroenlimonade mix. Veltins noemt deze variant V+ Energy. Het smaakt naar Red Bull met prik. Om je wakker te houden zit er naast caffeïne ook nog guarana-extract en taurine in. Becks noemt het drankje ‘Level 7’. Het ruikt naar vitamine C pillen. Ook het sinasbier van Becks doet aan pillen denken. Alsof ik weer een Sinaspril van mijn moeder krijg.

Zowel Warsteiner als Cab brengen nog een andere smaakvariant op de markt: bier met cola. Ook dit is een combinatie die al langer in café’s geschonken wordt voor mensen die bier te bitter vinden en liever iets drinken met minder alcohol. Zelfs in de buurt van Antwerpen is deze combinatie bekend. Als je in de kroeg een mazout besteld (Frans voor stookolie), dan krijg je een pilsje met cola. Ik vind het jammer van de colasmaak, maar vooral zonde van het bier.

De Nederlandse brouwers zijn terughoudend om dit soort bieren op de markt te brengen. Alleen Grolsch doet een poging met Grolsch 2.5 Lemon. Dit bier bevalt me direct veel beter  dan het zoete spul uit Duitsland. Grolsch 2.5 Lemon doet tenminste nog aan bier denken. Het is niet zoet en heeft een verfrissend vleugje citroen. Een prima dorstlesser op een warme zomerdag.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.