Horecava 2007

Horecava 2007

[2007] De afgelopen week werd de horecavakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI gehouden. Dit jaar was er weinig biernieuws. Er waren maar een paar brouwers met een eigen stand naar de beurs gekomen. Het vakblad Proost had ook nog een stand met verschillende speciaalbieren. Opvallend was het aantal wedstrijden dat op de beurs gehouden werd.

Zo won Pim Hamburg van Café Bolle de titel “Kastelein van de Toekomst”. Guido Lenting werd de beste “Gastheer van Nederland” en Thérèse Boer van de Librije uit Zwolle was de best tappende horecaprominent. Verder waren er wedstrijden voor (ik doe een greep): het lekkerste broodje, het gouden koksmes, de gastvrijheids award, de gouden koksmuts, de horeca kennisquiz en ik weet niet wat nog meer.

De wedstrijden die het meest interessant zijn voor de bierliefhebber waren al aan het eind van vorig jaar al gehouden. Bierconsumentenvereniging PINT koos in oktober het lekkerste bokbier uit. Het winnende bokbier van brouwerij Volen in Volendam was jammer genoeg bijna nergens te krijgen.

Een maand later publiceerde het vakblad Misset Horeca de Café top 100 en een paar dagen later organiseerde het Centraal Brouwerij Kantoor de finale van de Nationale Biertapwedstrijden.

Café Nobel in Ameland voert de lijst met de honderd beste café’s van ons land aan. Gelukkig maakt de prijswinnaar deel uit van hotel Nobel in Ballum. Wie de legendarische gastvrijheid zelf wil ervaren hoeft zich niet te haasten voor de laatste boot. En dat is maar goed ook. Want volgens de jury is de sfeer zo goed dat iedereen zich onmiddellijk thuis voelt. Er heerst een sfeer van gemoedelijkheid, terwijl ook de productbehandeling, zoals de jury dat noemt, op een hoog peil staat.

Het op één na beste café van Nederland staat in Nijmegen. Café Jos is een buurtcafé met nationale allure. Eigenaar Martien Evers mag zich Meesterschenker noemen en schaamt zich daar niet voor. Bier, wijn, gedistilleerd, koffie en thee, vrijwel iedere drank is er in meerdere varianten te krijgen.

De Wolthoorn in Groningen, De Uiver in Haarlem en De Posthoorn in Epe maken de top 5 compleet.

Overigens is het vreemd dat zo’n café top 100 door een vakblad wordt uitgegeven. Juist de consument heeft er belang bij te weten waar hij/zij het beste een biertje kan drinken. Voor restaurants barst het van de publieksgidsen: Lekker, Special Bite, Iens of zelfs de Michelingids. Voor de kroeg ontbreekt zo’n jaarlijks terugkerend fenomeen. Waarom eigenlijk?

Een paar dagen later werd ook de beste tapper van Nederland bekend. In Sittard streden de beste biertappers tegen elkaar. De toptapper van ons land blijkt in Maastricht te werken. Gilber Royen van café In den Ouden Vogelstruys in Maastricht was voor de tweede keer de man die het mooiste biertje wist te serveren. Het café zelf staat op de 35e plek in de café top 100. Gilber was samen met de nummers twee en drie van het officiële kampioenschap, Paul Meuldijks van de Ballentent uit Rotterdam en Alex Schneiders van Van Horen Zeggen uit Tilburg, zelf jurylid voor de wedstrijd van horecaprominenten op de RAI.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.