
10 feb Jaarcijfers
[2016] Het is een bijzondere bierdag vandaag. Niet alleen publiceerden zowel HEINEKEN als Carlsberg hun jaarcijfers, ook werd bekend dat Grolsch zal worden overgenomen door de Japanse brouwer Asahi. Mooi om te lezen dat Grolsch een nieuw thuis vindt onder de vleugels van een brouwer met een lange en gedegen reputatie en niet slachtoffer wordt van financiële aasgieren. Een brouwer die Grolsch de mogelijkheid biedt om uit te groeien op nieuwe markten. Hopelijk is Asahi bereid het merk verder uit te bouwen dan SABMiller heeft gedaan. Wel spannend of Grolsch onder leiding van de Japanners in staat zal zijn om op de nieuwe innovatieve ontwikkelingen van de biermarkt te volgen. Vooral in volwassen markten waar Grolsch en Asahi actief zijn, speelt juist de opkomst van nieuwe brouwerijen en aandacht voor bijzondere bierspecialiteiten. Tot nu toe heeft Grolsch maar halfhartig op die ontwikkeling ingespeeld.
HEINEKEN geeft in haar persbericht aan dat focus op innovatie inmiddels voor bijna 10% van de omzet zorgt. Onder innovatie verstaat HEINEKEN overigens niet alleen de ‘craft and variety’ categorie, zoals ze dat noemen, maar ook Radlers en alcoholvrije bieren en nieuwe tapsystemen. Op de innovatieagenda staat ook ‘promoting moderate consumption.’ Waarom dat als innovatie gezien wordt is mij geheel onduidelijk. Zo nieuw kan dat inzicht toch niet zijn.
De brouwerij laat sterke cijfers zien. De verwachtingen dat Afrika het zou gaan maken zijn nog niet ingelost (mede door een terugval in olieland Nigeria, dat te lijden heeft onder een lage olieprijs), maar de Amerika’s en Azië deden het erg goed. Carlsberg heeft het niet eenvoudig. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke markten voor het Deense merk met een Nederlandse CEO. Die markten zijn uitdagend.
Ondertussen ligt ook HEINEKEN onder vuur van twee kanten. Het blijkt daar de juiste energie uit te krijgen. Aan de ene kant is er de bedreiging van de bankiers van het hyperefficiënte ABInBev, dat nu druk doende is om SABMiller te verorberen. De nieuwe combinatie zal zo’n 30% van al het bier ter wereld produceren. HEINEKEN komt als nummer twee tot zo’n 10%. Nog altijd respectabel. ABInBev stimuleert HEINEKEN om efficiënter te werken, waarbij te hopen blijft dat efficiënt niet het tegendeel van goede kwaliteit gaat betekenen.
De andere ‘bedreiging’ is nog veel leuker. Het succes van de vele nieuwe bieren van nieuwe brouwers brengen plotseling letterlijk leven in de brouwerij. Een voorbeeld is Indian Pale Ale (IPA). Drie jaar geleden brouwde HEINEKEN nog geen druppel, inmiddels is HEINEKEN’s Brand IPA het meest verkochte IPA van Nederland en heeft HEINEKEN in Lagunitas één van de meest iconische IPA brouwers van de Verenigde Staten deels overgenomen. Het is te hopen dat HEINEKEN de innovatie, die de bierwereld dringend nodig had, op waarde weet te schatten. Nieuwe initiatieven en onafhankelijke brouwers hebben de biermarkt afgeleid van het pad naar smaakvervlakking en eenzijdige efficiencyfocus. Die brouwerijen verdienen een omhelzing, geen wurggreep.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.