Kerstbier met Pasen

Kerstbier met Pasen

[2013] Afgelopen najaar was ik in Kopenhagen tijdens de start van het kerstbierseizoen. J-dag, de dag dat de grote brouwers met hun kerstbieren op de markt komen, is de dag dat er in Denemarken het meeste bier gedronken wordt. Alle kroegen staan vol met dorstige bierliefhebbers, smachtend naar de klok van acht. Dan gaat de tap open en stroomt het julebryg (kerstbier). Ik schreef er eerder over in het magazine Bier! van december 2012.

Een paar liefhebbers vertelden mij dat het natuurlijk schitterend is om kerstbier in de kerstvakantie te drinken, maar dat deze bieren pas op z’n best zijn in maart – omdat dan alle smaken echt aan elkaar hebben kunnen wennen. Benieuwd naar de waarheid achter deze wijsheid heb ik mijn koffer volgeladen met een paar kerstbieren.

En zo zitten we aan de Paaslunch met een hele collectie roodgroene flessen tussen de bontgekleurde eieren. Eén fles doet met de bonte uitbundigheid mee. Dat is die van Tuborg Julebryg, die blauw en bont versierd is. Tuborg is het episch centrum van de julebryg uitgelatenheid in Denemarken. Brouwer Carlsberg heeft zo’n groot marktaandeel, dat heel Denemarken op J-day zich tooit in het blauw van Tuborg. Zo’n marketingstunt hebben we voor Nederlands bockbier nog niet voor elkaar gekregen. Tuborg julebryg is amberkleurig, beetje zoetig en met een zweem van zoethout. Een allemansvriend met 5,6% alcohol die prima te drinken is. Wat stoerder is een ander bier uit de ketels van Carlsberg. In de oude brouwerij heeft het concern een kleine microbrouwerij geïnstalleerd waar brouwers mogen experimenteren met bijzondere bieren. Jacobsen Brewhouse heet de brouwerij, als eerbetoon aan de oprichter van het bedrijf. Golden naked Christmas Ale is meer amberkleurig dan goud, heeft een rond zoetje dat aan honing en stroop doet denken, en heel wat meer body dan de Tuborg. Een prettige bitterheid voorkomt dat het bier te flauw wordt. Ik kom aroma’s van zoethout en bloedsinaasappel tegen. Een mooi en spannend bier.

Om toch nog een Nederlandse toets aan dit paasbiergala te geven staat ook het kerstbomenbier van Leidsch Bier op tafel. ‘Gebrouwen met echte dennentoppen’ meldt het etiket. En of het suggestie is of niet, ik denk ze echt te proeven en vooral te ruiken als ik het glas aan mijn lippen zet. Het heeft iets van een wandeling door een naaldbomenbos. De basis van het bier is rond en fruitig zoet (sinaasappel en honing) en zeker niet bitter. Een heel mooi experiment, dat de Denen naar de kroon steekt.

Een bier van een totaal ander karakter is Hoppy Lovin’ Christmas van de Deense brouwnomade Mikkeler. Een goudgeel bier met een prachtige bitterheid die aan roze grapefruit doet denken. Hier geen zoethout en stroop. Tenslotte komt Santa’s Little Helper 2012 van Mikkeler aan de beurt. We besluiten echter deze fles te sparen. Waar de andere bieren aangeven de komende kerst niet te halen, zegt het etiket van deze kleine helper: goed tot 2018. Voor Kerstmis 2013 staat het eerste bier al klaar.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.