Krakers en koningen

Krakers en koningen

[2013]  Wat ik zo mooi vind aan bier, is dat het de mensen verbindt. Van krakers tot koningen, iedereen drinkt bier. De koningen van Beieren hadden zich het alleenrecht toegeëigend voor het brouwen van het mooiste Beierse bier: Weizen. Uit het krakersmilieu van Amsterdam ontstond een van de beste bierwinkels van Nederland met de ook in dit geval toepasselijke naam Bierkoning.

Tot op de dag van vandaag brouwen mensen van hoog tot laag. Een van de machtigste mannen op aarde, president Obama van de Verenigde Staten, brouwt in het Witte Huis een honingbier. Over de brouwende graaf Malmberg uit Finland en Lady Catharina Maxwell Stuart uit Schotland, die op hun landgoederen een eigen brouwerij lieten neerzetten schreef ik al eerder. Ook het bekende ‘hippiedorp’ Christiana in Kopenhagen kent zijn eigen brouwerij en een uitgebreid kroegleven. Overigens opvallend dat bij een samenleving die zo op eigen vrijheid is gebouwd als Christiana, hoeveelheden verbodsborden te vinden zijn die op een Amerikaanse snelweg niet zouden misstaan. Overal borden dat je vooral niet mag fotograferen en vooral ook niet mag rennen. Dat laatste zou de bewoners maar in paniek kunnen brengen. Dat eerste heeft te maken met het officiële verbod op het roken van softdrugs in Denemarken, terwijl de lucht in de zogenaamde ‘groene zone’ helemaal stijf staat van de wiet. Toen ik er op bezoek was, was in de lokale kroegen het bier van Christiana niet te krijgen. De brouwerij stond een paar weken stil. Het lokale bier dat wel uit de tap vloeide, had wel de herkenbare vier stippen van deze hippieburcht, maar kwam heel ergens anders vandaan.

Hetzelfde lot had bijna ook de brouwerij Oxymore getroffen. Oxymore is de brouwerij van Pérlipe en la demeure, een alternatieve, zelfvoorzienende leefgemeenschap vlakbij  het plaatsje Gouvy in de Belgische Ardennen. Zeven mensen wonen op een kleine, kleurrijke hoeve aan de rand van het dorpje. We bezochten het met de redactie van Bier! Bewoners malen hun eigen meel, houden hun eigen beesten en brouwen hun eigen bier. Op Pérlipe en la demeure kunnen jongeren, die verstoten zijn door de samenleving, op adem komen. Tegelijkertijd vinden kunstenaars er een smidse, houtwerkplaats, podium en filmzaal om hun creativiteit de vrije loop te laten. Vier van de zeven bewoners hanteren de roerstok in de kleine brouwerij die in de stal staat. Door een klein ruitje kijken een paar schapen, een koe en een paard toe hoe het wort staat te koken. Een van de brouwers is David. Hij legt ons uit dat vorige brouwer in augustus vertrokken is, en dat hij en zijn vrienden zichzelf het brouwen aangeleerd hebben. Hypallage heet het bier dat het resultaat van hun inspanningen is. Een bier waarvan de schuimkraag kort na het tappen samentrekt als purschuim. De smaak… ach hoe zal ik het zeggen. Je proeft er het enthousiasme nog niet helemaal in terug. Oxymore is nu alleen nog maar in Gouvy te krijgen, maar er zijn plannen om het ook aan gelijkgestemden in Luik en Antwerpen te leveren. Wie weet in de toekomst ook in Amsterdam. Dat laatste hoop ik ook van het bier van Christiana. Want volgens Torsten, de oude anarchist die ik in Christiana ontmoette en die ooit in Antwerpen woonde, kan het bier van Christiana de vergelijking met de beste Belgische bieren prima doorstaan.

Meer over de reis door de Ardennen in het voorjaarsnummer van Bier!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.