Lieve wint bier en spijs prijs

Lieve wint bier en spijs prijs

[2010]  Afgelopen woensdag reikte het Biergenootschap der Lage Landen op de horecavakbeurs Horecava de Bier en Gastronomie Award uit. De prijs is bestemd voor restaurants waar bier en spijs combinaties hoog in het vaandel staan. Winnaar werd Belgisch restaurant Lieve aan de Herengracht in Amsterdam. Belgisch café restaurant Moeke en restaurant de Beyerd, beide uit Breda, maakten het supertrio compleet. Restaurant Lieve werd daarmee de opvolger van Proeverij Caruso uit Roosendaal, die de prijs in 2008 won.

In Lieve kun je tafelen in drie verschillende sferen met Bourgondische namen als Huiskamer, Gastronomisch of Belgisch Barok. In de huiskamer eet je als bij grootmoeder thuis, met drie gangen. Gastronomisch is uitgebreid tafelen met maar liefst zes gangen, terwijl Belgisch Barok je een tafel met hapjes oplevert waar je met meerdere mensen van kunt snoepen. Welke sfeer je ook kiest, Lieve zorgt altijd voor een bijpassend bierarrangement. Bij een rondje Belgisch Barok vraagt dat wel om hersengymnastiek. Als je met z’n drieën eet krijg je vijf voorgerechtjes, vijf hoofdgerechtjes en vier desserts om met elkaar te delen. Bij de voorgerechten komen vier bieren op tafel, net zoals bij het hoofdgerecht. Bij de desserts wist Lieve nog altijd drie spannende biercombinaties te serveren. Probeer dan nog maar eens aan het eind van de avond te onthouden wat je nu precies geproefd hebt. Maar leuk is het wel, vooral omdat je met allerlei smaakcombinaties kunt spelen. Ook de flessen bier zijn er om te delen met de hele tafel, anders zou het avondje uit wel eens in de Herengracht kunnen eindigen.

Mooie combinaties zijn bijvoorbeeld een bitterbal van hert met een kruidenmosterd. Lieve adviseert er een Rodenbach Grand Cru bij. Het zure van dit bier combineert met de mosterd, terwijl het aardse mooi samengaat met het wild. De prikkels in het bier zorgen dat het allemaal niet vet maar juist fris smaakt. Ook de rode mul op een venkelpuree en spekjes met Leffe Tripel is niet te versmaden.

De bierkaart van Lieve is verrassend, met veel bieren van kleinere brouwerijen. Zo vindt je er abdijbieren van Floreffe of Poperings Hommelbier. Lieve is niet gebonden aan één vaste brouwerij, waardoor men naar hartelust en smaak kan combineren.

Wie van zijn bezoek aan de Herengracht helemaal een bierbeleving wil maken, legt voorafgaand aan bij de buurman, het Nederlands Biercafé het Arendsnest. Daar schenkt men van iedere Nederlandse brouwerijen tenminste een bier. Het enige wat ontbreekt om er een ware Benelux-tocht van te maken is een Luxemburgs koffiehuis. Of je zou je koffie moeten drinken bij grand café Luxembourg aan het Spui. Al is er niets Luxemburgs aan die gelegenheid.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.