Nederlandse Brouwerijdagen

Nederlandse Brouwerijdagen

[2013] Dit weekend eindigt de Week van het Nederlandse Bier met de Nederlandse Brouwerijdagen. Meer dan zeventig brouwerijen, van Groningen tot Zeeland openen hun deuren om hun gasten te laten zien, hoe je bier brouwt uit hop, water, gerst en gist. Vele laten het niet bij rondleidingen alleen. Er zijn muziekoptredens, proeverijen van bier en kaas en talloze andere activiteiten. Bierbrouwerij Brand had gisteren helemaal een vol programma. Samen met bierconsumentenvereniging PINT organiseert Brand de tweede hobby brouwwedstrijd. Stond vorig jaar het biertype ‘pils’ centraal, dit jaar zetten de hobbybrouwers hun tanden in een ‘zwaar blond’. Een biertype dat in België populair is, maar in Nederland nauwelijks gebrouwen wordt. Tientallen hobbybrouwers doen mee in de hoop dat hun bier door Brand als een eenmalig bier op de markt gezet gaat worden. Tegen het eind van de middag maakt juryvoorzitter Derk Walsh bekend dat het Blozende Blond van Jacques Bertens uit Loon op Zand de duidelijke winnaar is geworden. Over een paar maanden kunnen we bij de MITRA slijterijen zelf ontdekken wat dit blozend blondje zo bijzonder maakt.

De finale van de Brand hobbybrouwwedstrijd was niet de enige finale op het terrein van Brand gisteren. Ere-grootheraut Anderies de Groen van het Biergenootschap der Lage Landen maakte bekend wie de winnaar van de Bier & Gastronomie Award 2013 is. Dit is een prijs voor het restaurant of eetcafé dat de mooiste bier – spijs combinaties presenteert. Een jury onder leiding van Henri Reuchlin en Jan Laurijssen bezocht in de afgelopen maanden vijf finalisten: het brouwcafé in Scheveningen, Jopenkerk in Haarlem, Hotel en Tapperij de Poshoorn in Maastricht, Belgisch Biercafé Olivier in Utrecht en De Ruyterhof in Rijsbergen. Het werd een close finish, maar uiteindelijk ging de bokaal naar Belgisch Biercafé Olivier in Utrecht. Waanzinnig populair, altijd druk en ondanks dat uitstekende bediening, heerlijk eten en prachtige bier spijscombinaties. Chef Mark van der Star vertelde over een zeebaars en papillot die nu op de kaart staat, geserveerd met Celis White, het bier van de inspirator van Hoegaarden. Je kunt er ook een proefglaasje Hoegaarden bij krijgen, maar dat blijkt lang niet zo goed te smaken.

De winnaars van vorig jaar, Doinja Karmelk en Maurits Harmsen ontwikkelden twee gerechten die aan elkaar gepraat werden door presentator Puck van Kerkhove en Peer van Gurp, restaurant Lieve en ook oud winnaar. Bij Brand Lentebock – ik weet, het lenteweer blijft achter, maar gelukkig kan het wel lente in het glas zijn – bij Brand Lentebock dus, presenteerden zij een salade van asperges, paprika en paling. Een heel spannende combinatie, waarbij de koolzuur uit het bier de vettigheid van de paling weghaalde, en de kruidigheid en het bittertje prachtig samengingen met de paprika en asperge. Brouwerij Mommeriete uit Gramsbergen had voor de gelegenheid één van haar topbieren beschikbaar gesteld: De vrouwe van Gramsberge, een quadrupel met 10% alcohol die meer past bij het weertype van de afgelopen maanden. Hierbij werd een stukje roggebrood geserveerd met beenham, een crème van mascarpone en vijgen en een gekonfijte kers. De koks, die het bier niet kenden vielen uit een sokken. Wat een smaaksensatie. Na een slok van het bier komen ineens heel andere smaken naar boven uit het gerecht. Vijg en kummel werden intenser, het geheel raakt nog meer in balans. Kortom, bier en eten gaan prima samen, en dat wilde men laten proeven.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.