No Beancounters here

No Beancounters here

[2009]  Belgische biercafés zijn er in overvloed. Maar er bestaan bijna geen cafés die gewijd zijn aan een ander land. Amsterdam heeft de Europese primeur met een nieuw café dat helemaal in het teken staat van een opkomend bierland: Amerika.  De Amerikaanse biercultuur zit in de lift en krijgt nu een passend thuis in Amsterdam, met een toepasselijke naam: De Beer Temple. Het café ligt vlak achter het Paleis op de Dam aan de Nieuwezijds Voorburgwal 250. Een Vrijheidsbeeld, gewikkeld in een Amerikaanse vlag staat in de etalage. Binnen trekt een strakke, moderne inrichting de aandacht met eerst een forse bar en achterin wat zitjes. Deze biertempel heeft een rijke selectie aan bieren. Binnenkort moet uit alle dertig taps een ander bier stromen. Daarnaast is er nog een speciale selectie bieren op fles. Op krijtborden staat de selectie van het moment aangegeven – veelal bieren die in Europa nog onbekend zijn.

Natuurlijk zijn we in Europa gewend aan een duidelijke Amerikaanse invloed op ons eten en drinken. Een invloed die vaak uitgeoefend wordt door gigantische concerns die op wereldschaal aanwezig zijn. Door hun dominante gebruik van marketingtechnieken roepen ze tegelijkertijd bewondering en weerstand op. Denk aan Coca-Cola voor frisdrank, McDonald bij de hamburgers of Starbucks voor koffie. Het zijn bedrijven die stuk voor stuk gemak en toegankelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Het is opvallend dat een groot Amerikaans biermerk als Budweiser de stap naar werelddominantie niet heeft weten te maken. Misschien omdat hun bier te toegankelijk is, teveel van het goede.

Op biergebied zijn het kleine, jonge ondernemingen die de wereld veroveren. Brouwerijen die pas enkele jaren geleden zijn opgericht door enthousiaste bierliefhebbers. Het zijn bedrijven die alles behalve toegankelijke bieren maken. Volgens een andere Amerikaanse traditie zijn hun producten luid, krachtig en soms weinig subtiel. Vaak met een verrassend lekker resultaat.

Flying Dog

De Beer Temple geeft deze bierartiesten het podium om hun kunsten te laten proeven. Afgelopen woensdag presenteerde importeur Bier&Co de Flying Dog brouwerij uit Maryland. Brouwer Matt Brophy liet de gasten kennismaken zijn bieren. Bieren die het uitschreeuwen van de smaak. Dat komt ook tot uiting in de etiketten, met tekeningen die doen denken aan de strips van Hein de Kort (misschien niet toevallig bekend van de titel “Pardon lul, u staat op mijn hondje”). Opvallend was de Raging Bitch dat zowel van fust als uit vat (met nagisting en zonder koolzuurdruk van buitenaf) getapt werd. Het bier ontstond voor de twintigste verjaardag van de brouwerij. Het Engelse biertype IPA wordt vergist met een Belgische biergist. Vooral de versie met gist uit het vat was een gedicht voor de tong: een volle romige smaak, met tonen van citrus door een rijke dosis Amerikaanse hop en een hint van geel fruit vanuit de gist. Ook de Double Dog Double Pale Ale is indrukwekkend. De brouwers besloten een bier te maken zonder compromissen. Van alle ingrediënten wordt gewoon de dubbele hoeveelheid genomen. Zoals Matt het uitdrukt: “No beancounters were involved creating this beer!” Het resultaat is een bier dat bol staat van de smaak, maar dat miraculeus genoeg ook volledig in balans is.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.