Old Truman is hip op zondag

Old Truman is hip op zondag

[2010] The Old Truman Brewery is op zondag een feest van geuren en kleuren. Je weet dat je in de buurt komt als je de verweerde reclame voor Truman’s Beers op de pubs ziet staan. De grote schoorsteen, met in grote hoofdletters TRUMAN is een niet te missen herkenningsteken. De gebied rond Brickroad in Spitalfields in het oosten van Londen verandert op zondag in een soort wekelijkse vrijmarkt, zoals wij die kennen van Koninginnedag. Overal zijn stalletjes met hippe tweedehands spullen te vinden. Kleding viert de boventoon. Het is een bonte verzameling van jurkjes, bedrukte T-shirts en gehaakte mutsen. Je neus raakt overbelast van alle geuren van de eetstalletjes die overal te vinden zijn. Je waant je weer terug in het wereldrijk dat Groot Brittannië ooit was. Jambalaya uit Jamaica, satay uit Thailand, Argentijnse steaks, vindaloos uit India en Pakistan, haaienvinnensoep uit Hong Kong, smoothies van vers Brits fruit, kleurige cup cakes uit Amerika, bier uit Nederland, je kunt het zo gek niet verzinnen, of het is er te proeven. De geuren uit de eetstalletjes vermengen zich met die van wierook op de markt tot een opwindende en verwarrende mix van verleidingen.

Niet alleen je ogen en je neus maken overuren. Overal klinkt muziek. Van vrolijke jazz en swingende reggae, tot straatmuzikanten die op een drumstel van plastic emmers geweldige drumsolo’s weggeven. Nooit geweten dat een plastic emmer zo muzikaal kon zijn.

Het centrale punt van deze Sunday Up Market is de Old Truman Brewery. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit de gebouwen van een voormalige brouwerij. De Truman brewery gaat terug tot 1666 toen Joseph Truman in Brick Lane met brouwen begon. Het bedrijf groeide uit tot de grootste brouwerij van Londen en de op een na grootste brouwerij van het land. De brouwerij werd bekend om zijn porter, een donker bier dat in de achttiende eeuw vooral onder havenwerkers (‘porters’) populair was. De locatie aan Brick Lane, in de loop der eeuwen vele malen verbouwd en uitgebreid, bleef tot 1989 in gebruik. In dat jaar werd productie gestaakt en raakten de brouwerij gebouwen langzaam in verval. Nu is Old Truman Brewery een verzamelplaats van creatieve bedrijfjes, kleine winkeltjes en verrassende restaurants. Op zondag komt het complex helemaal tot leven. De rode dubbeldekker is blijkt een bar te zijn met een groot terras. Het ketelhuis is foodplaza en de magazijnen zijn verbouwd tot markthal.

Hoewel de gebouwen behouden zijn gebleven, was het Truman’s bier tot voor kort niet meer te krijgen. Dit jaar besloten James Morgan en Michael-George Hemus daar verandering in te brengen. Ze wisten Heineken (na vele overnames uiteindelijk eigenaar van het merk) te verleiden om de merkrechten op Truman’s te verkopen en blazen nu het bier nieuw leven in. Met Truman’s Runner is er voor het eerst in twintig jaar weer Truman’s bier op de markt. Nog maar in kleine hoeveelheden, en maar in enkele pubs te krijgen, maar de eerste stappen zijn gezet. Een brouwerij hebben ze nog niet, het bier wordt nu nog elders gebrouwen. Maar als het bier aanslaat, zal het een kwestie van tijd zijn voordat de geur van kokende wort weer over Spitalfields waait.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.