Pieterbier

Pieterbier

[2010]  Cuvée Pierre, het bier dat 4 december het levenslicht zag in het Brouwcafé in Scheveningen lijkt misschien voor Zwarte Piet gebrouwen. Dat is het niet. Cuvée Pierre is het bier dat brouwmeester Pieter van Meel speciaal gebrouwen heeft, om te vieren dat hij al tien jaar lang de brouwer is van het Brouwcafé. In de jachtige wereld van de horeca is dat bijna een eeuwigheid. Pieter heeft dan ook een vlammende passie voor het brouwen van bier. Iedere morgen rijdt hij ’s morgens om vijf uur voor de file uit van Brabant naar zijn brouwketel in Scheveningen. De gedreven brouwer houdt het zo lang vol omdat hij plezier in z’n werk heeft, z’n werkplaats op een prachtige locatie ligt en hij zelf z’n tijd kan indelen, vertelt hij met een onmiskenbare Brabantse tongval.

Het Brouwcafé ligt inderdaad op een prachtige plek, aan de kop van de haven van Scheveningen, vlak achter de boulevard en het strand, met uitzicht op visserschepen en zeiljachten. De bieren van Pieter zijn alleen op locatie van de tap te verkrijgen. Voor Cuvée Pierre liet hij zich inspireren door de bieren van brouwerij het Anker uit Mechelen. Dat is niet verbazend, want de gist die hij gebruikt, haalt hij iedere vier weken zelf in Mechelen op. De gist van het Anker is oersterk, je zou er een jaar mee door kunnen brouwen. Maar het gevaar bestaat dan toch dat de kwaliteit van het bier langzaam achteruit gaat. Vandaar dat hij de frequentie van gistvernieuwen heeft opgeschroefd van eens per twee maanden naar eens per vier weken. Er is een warme vriendschap uit ontstaan met de mensen van Het Anker. “Af en toe neem ik een paar lekkere visjes mee uit Scheveningen. En als het hier Vlaggetjesdag is, dan reis ik met een ruime voorraad haring af naar Mechelen. Dan zitten we ’s ochtends om elf uur met een mooi glas tripel van een Hollandse Nieuwe te genieten.”

Voor de Cuvée Pierre brouwt Pieter een mahoniekleurig bier, waar hij voor de lagering wat port aan toevoegt. Het resultaat is een dijk van een winterbier. Zalvend zacht met een duidelijk zoetje van de port en een bittertje dat ervoor zorgt dat het bier niet log wordt. Je moet er wel mee uitkijken: het alcoholgehalte ligt op een niet kinderachtige tien procent. Er is maar 160 liter van gebrouwen, dus wie interesse heeft, moet snel de tocht naar Scheveningen maken. Het liefst met trein en tram – of samen met een Bob.

Het opvallende is dat Cuvée Pierre, ondanks de opvallende bereidingswijze, een duidelijke verwantschap heeft met de andere zestien bieren die Pieter ieder jaar brouwt. De bekendste daarvan is Frisse Wind, een donkerblond bier met een moutige, zachte smaak met 5,2% alcohol. Het bier is fruitig en fris door het gebruik van koriander. Daardoor heeft het iets weg van een witbier, maar Van Meel gebruikt voor de Frisse Wind geen tarwemout. Oorspronkelijk werd het bier uitsluitend gebrouwen voor de zomermaanden, maar de vraag is zo groot, dat het nu het hele jaar rond op tap staat. Maar de komende weken zal de vraag naar Frisse Wind ongetwijfeld wat minder zijn.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.