PINT bockbierfestival

PINT bockbierfestival

[2015] Amsterdam is dit weekend gastheer van het grootste bierfestival ter wereld gericht op één type bier. Ik vind het iets fascinerend. We hervinden onze trots in ons biercultuur met de meest gave nieuwe bieren, maar we realiseren ons nauwelijks dat we al tientallen jaren een schijnend pareltje in ons midden hebben: bockbier. Met de manier waarop we in Nederland herfstbock brouwen is een eigen biertype ontstaan, afwijkend van de Belgische dubbels of de Duitse bocken.

Jarenlang was bockbier het enige lichtje dat in de bierschappen te vinden was, naast de onafgebroken rijen pilseners. Brouwers waren dankbaar dat ze eens per jaar een afwijkend recept mochten brouwen in plaats van het pilsbier dat steeds identiek moet smaken. “Het bokbier reflecteert de ziel van de brouwer” werd in die tijd wel gezegd. Ik vind dat wel mooi, een bier waar iedere brouwer zijn ziel en zaligheid in legt.

In 1978 begon bierconsumentenvereniging PINT met een festival dat speciaal gericht was op bockbier. Misschien wel in arren moede, omdat er naast pils en een verdwaalde Dort geen enkel ander Nederlands speciaalbier te krijgen was. Maar ieder nadeel hep z’n voordeel, zoals Cruijff altijd zegt. Het PINT bokbierfestival is uitgegroeid tot het grootste bierfestival van Nederland, met zo’n 12.000 bezoekers. En dus het grootste bierfestival ter wereld rondom één type bier. Op het festival in de Beurs van Berlage is alleen maar bockbier te krijgen, maar dan wel een stuk of honderd verschillende. Op vrijdag en zaterdag staan de bezoekers in lange rijen voor de deur om binnen te komen. Liefst in storm en regen, want dan smaakt het bier op z’n best. Houdt het festival daarom vast aan het laatste weekend in oktober? Het doet gelukkig niet mee aan de race om het bockbierseizoen steeds vroeger te laten beginnen. Of maakt het handig gebruik van het extra uurtje slaap dat het laatste weekend van oktober ons biedt?

Er is een brouwer waarmee ik vier jaar geleden een weddenschap ben aangegaan. Hij voorspelde dat de ontploffende biercultuur in Nederland het bockbierfestival binnen vijf jaar tot een marginaal feestje zou reduceren. Ik was er van overtuigd dat hij ongelijk had, en het lijkt erop dat ik volgend jaar mijn prijs in ontvangst mag nemen.

Bockbier is nog steeds springlevend. Sterker nog, het is de enige Nederlandse bierstijl die enkele Belgische brouwers ook zijn gaan brouwen. Alleen voor de Nederlandse markt, dat dan weer wel. Het valt in het niet bij de vele witbieren, dubbels, tripels en saisons die we hier inmiddels maken. Maar het onderstreept het bijzonder karakter van herftsbock. Een karakter dat we best in ere mogen houden naast de vele experimenten van rookbokken, notenbocken, Weizenbocken die je inmiddels ook kunt proeven. De glanzende kleur van kastanje, bitter en zoet met aroma’s van laurier, zwarte thee en gedroogde pruimen. Heerlijk!

Het 38e PINT bockbierfestival wordt gehouden in de Beurs van Berlage van 23 t/m 25 oktober 2015.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.