Riedelsbach

Riedelsbach

[2013] In het uiterste hoekje van Beieren, op een steenworp afstand van Tsjechië en Oostenrijk ligt Bier und Wohlfühlhotel Gut Riedelsbach. Nu bestaan er meerdere hotel/restaurants met een eigen brouwerij, maar Gut Riedelsbach heeft het thema ‘bier’ tot in het extreme doorgevoerd. Natuurlijk kun je een heerlijke zelfgebrouwen pint Schwarzbier drinken, bij een Biersommelier Pfändl met varkensschnitzel in Bockbiersoße en Spätzle. De koperen brouwketel staat om de hoek van het restaurant. Na afloop kun je uitbuiken in de 1er Bieriger Braugarten. Je leert er over water, hop en gist. Een oude bouwketel in een achthoekige feesttent domineert de tuin. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de meer dan manshoge bierpul, gemaakt van een oude boomstam, die loom uitkijkt over het Bömische Wald. Of je neemt een kijkje in het Brauerei cultuur museum met honderden stenen pullen, glazen, flesjes.

Overal waar je rondkijkt zie je bierprullaria. Flesjes van over de hele wereld, pullen, glazen. Soms moet je twee keer kijken of die fles op een schelpenbedje van kroonkurken achteloos is weggeworpen, of dat dit een bewust uitgevoerde kunstuiting is. Het blijkt maar weer dat de Duitsers grundlich sauber zijn. Vaak is de verzameling flesjes in biercafés beduimeld en stoffig. Niets daarvan in Gut Riedelsheim. Het ziet er kraakhelder uit, alsof het er zojuist is neergezet. En misschien is dat ook wel zo, want Gut Riedelsbach heeft midden in de Stube een grote glazen koeling met honderden nog niet gedronken bijzondere bieren van over de hele wereld. Er zitten pareltjes tussen. De kamers hebben de namen van (on)bekende biermerken, en zijn helemaal in thema uitgevoerd. Ik logeer in de Hutthurmerkamer. “Alles vom Feinsten” staat er in witte letters op de rode muur. Dat klinkt behoorlijk hoopvol en een tikkeltje ambitieus. Aan de kamersleutels hangt een biertonnetje, vanzelfsprekend. Kandelaars op tafel bestaan uit een houten sokkel met een afgezaagde bierfles erboven. Bernhard Sitter, die samen met zijn vrouw Petra Gut Riedelsbach uitbaat, is gediplomeerd biersommelier. Een opvallende verschijning met leren vest, staartje en baardje, maar vooral twee verschillende, nogal excentrieke klompen. De rechter lijkt wel versierd met paarse veren, de ander is meer koeienleer. Een hartelijk mens.

Het Körpersudhaus, het brouwhuis voor het lichaam, herbergt een wellness center met zwembad, sauna en massagekamers. Het zwembad is nog net niet gevuld met bier zodat je schuimend je baantjes kunt trekken. Maar wie een duik in een bierbad wil nemen besteld een BBBBB. BBBBB is een warm bubbelbad waaraan een charmante assistente een emmer lauwwarme donkere wort toevoegt. Vervolgens giet ze er een koffiemelkkannetje verse gist bij, en wat badolie. De badgast zelf krijgt een verse pul bier uitgeschonken uit een karaf. De rest van het bier gaat pardoes het bad in. Koud! Na twintig minuten ontspannend weken mag je nog een half uur bijkomen op het waterbed. Of dit gevuld is met bier vertelt het verhaal niet. Ik voelde in ieder geval geen koolzuurmassage.

Wie bij het ontbijt de volgende morgen het bier nog steeds niet kan laten staan, kiest voor brood van bostel met een flinke lik biergelei. Om maar aan te geven: “Hier is alles Bier.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.