Rosé

Rosé

[2007]  De bierhype van deze zomer heet rosé bier. Eigenlijk is dat een misleidende naam. De drank heeft met rosé en met bier weinig te maken. Brouwers mikken met dit bier op een doelgroep die normaal geen bier drinkt.

De hype begon bij brouwerij Bavikhove uit België. Een paar jaar geleden brachten zij Wittekerke Rosé op de markt. Een fruitig bier op basis van witbier en frambozensap. Het bier is oranjeroze van kleur. 

De smaak is behoorlijk zoet met een friszure ondertoon. Naast frambozen proef je ook iets van kersen. Het is jammer dat je op de achtergrond merkt dat dit bier met aspartaam op smaak is gebracht.

Het succes van Wittekerke bleef bij Heineken niet onopgemerkt. Hun Wieckse Rosé kon je vorig jaar alleen in het café krijgen. Inmiddels staat het zusje van Wieckse Witte ook bij de supermarkt in het schap. Wieckse Rosé is donker roze met zelfs een rose schuimkraag. Het geurt zo krachtig naar frambozensnoepjes dat je het op drie meter afstand nog kan ruiken. De smaak is zoet, zoet tot achter de kiezen. Op die zoete smaak drijft een smaak van perendrums en frambozenlimonade.

Dit jaar presenteert ook de Gulpener Bierbrouwerij uit Limburg haar rosébier. In tegenstelling tot de eerste twee bieren is Gulpener Rosé helder en zuurstokroze. Het zit in een moderne blanke fles waardoor het er eigentijds uitziet. De uitstraling van de andere bieren valt daarbij in het niet. Nu gaat het bij bier niet alleen om het uiterlijk, maar vooral om de smaak. Ook op dat gebied scoort het bier van Gulpen goed. Het bier is zoet en smaakt naar frambozenranja. Maar het is niet zo mierzoet als de Wieckse en wat zachter van smaak dan de Wittekerke. Bovendien ontbreekt de nasmaak van aspartaam in dit bier. Met 3,5% alcohol is het ook de lichtste van de drie.

Voor mij hoeven dit soort hele zoete bieren niet. Ze zijn gekunsteld. Maar wanneer ze ijskoud gekoeld zijn op een warme zomermiddag, kan ik me voorstellen dat er veel mensen verzot op zijn. En dat blijkt: het bier is niet aan te slepen.

Eigenlijk is Wittekerke niet het eerste rosé bier op de markt. Die eer gaat naar de brouwers van Cantillion uit Brussel. Cantillion is een zeer traditionele brouwerij die een bijzondere biersoort maakt, die typisch is voor de streek rond Brussel. Lambiek wordt gebrouwen op basis van gerst en tarwe. Het gist met speciale giststammen die hier van nature in de lucht zweven. Dit geeft het bier een kenmerkende scherpzure smaak. Het bier dat Cantillion brouwt, kan jaren oud worden. Voor zijn Rose de Gambrinus voegt men aan twee jaar oude lambiek echte frambozen toe: zo’n twee honderd gram per liter bier. Als je de kroonkurk van de fles trekt wacht je een verrassing. De fles is ook nog eens afgesloten met een echte kurk. “Bottled in 2005” staat erop. Het bier blijft goed tot eind 2008.

Dat de meest traditionele manier van bier maken nog niet het lekkerste bier oplevert bewijzen de bieren van Cantillion. Ze zijn namelijk extreem zuur, tegen azijn aan. En ik houd dan wel niet van mierzoet bier, maar een azijnpisser ben ik niet.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.