Rupsje Nooit Genoeg houdt niet van bier

Rupsje Nooit Genoeg houdt niet van bier

[2007]  Hoewel je het jezelf niet altijd realiseert, spek je de staatskas flink, iedere keer als je een krat bier koopt. En als de plannen van de regering doorgaan, ga je vanaf 1 januari 2009 nog veel meer betalen. De bierbelasting gaat dan met 30% omhoog.

Wat betaal je nu?

Natuurlijk betaal je over een krat bier BTW. Het hoge tarief, want voor ‘Den Haag’  geldt bier niet als eerste levensbehoefte. Zo gaat er 19% aan BTW-belasting naar de schatkist in plaats van het lage tarief van 6%. Voor alle dranken die geen alcohol bevatten, van koffie tot cola, betaal je wel dat lage tarief. Maar hiermee is bier nog niet genoeg gestraft. De overheid vraagt ook nog om een extra bierbelasting van 1,81 euro per krat – waarover je dan weer BTW moet betalen. Voor frisdrank betaal je maar een stuiver per liter aan extra verbruiksbelasting.

Waar komt dat op neer? Voor een krat bier van 9,50 euro betaal je 1,81 aan bierbelasting en 1,52 euro aan BTW. Kortom, 3,33 euro of 35% van iedere krat is aankoopbelasting. Als je goedkoop bier drinkt is het nog erger. Bij een krat van vijf euro betaal je meer dan de helft aan de minister van Financiën. Hoe goedkoper het bier, hoe meer je procentueel aan belasting betaalt! De helft aan belasting. Vergelijk dat eens met de  ongeveer 10% belasting die je betaalt over een fles frisdrank.

Ik kan het ook nog anders zeggen. Een fles Coca Cola kost  ongeveer 1,15 per liter in de winkel. Daarvan is minder dan 12 cent belasting en de rest voor winkelier en fabrikant. Een liter Amstel pils kost ongeveer 1,30 in de winkel. Daarvan is 46 cent belasting en maar 84 cent voor de winkelier en de brouwer. Ik voel me gepakt door de overheid, iedere keer als ik een slok bier drink, en dat voelt niet lekker.

Wat betaal je straks?

Het kan nog gekker, want in Den Haag woont rupsje ‘Nooit Genoeg’. Rupsje ‘Nooit Genoeg’ gaat de BTW met 1% verhogen en de bierbelasting met 30%.  Vanaf 1 januari 2009 betaal je voor ieder krat bier van 9,50 euro bijna vier euro (3,93) aan aankoopbelasting. Op een fles wijn van 9,50 betaal je maar twee euro aan belasting.

Nu is Nederland, net als Duitsland en België, een bierland. Frankrijk is een wijnland en Groot-Brittannië een land van whisky.  Dus helpt de regering in Londen zijn whiskystokers in Schotland, helpt Parijs de wijnboeren en steunen Berlijn en Brussel hun brouwers. Zo is de bierbelasting in Duitsland maar een derde van wat we hier betalen. In Schotland hebben ze zelfs een whiskystokerij op hun papiergeld afgedrukt. Alleen in Nederland vinden we het verstandig om in eigen vlees te snijden.

Ik trek een treurige conclusie: rupsje Nooit Genoeg houdt niet van bier

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.