SABMiller neemt Grolsch over

SABMiller neemt Grolsch over

[2007] Het grootste biernieuws van deze week is de overname van Grolsch door SABMiller, het grootste bierconcern van de wereld. Hierdoor wordt Grolsch opgenomen in een bierfamilie van bijna 200 verschillende merken, die loopt van Aguila uit Colombia tot Zubr uit Polen. SABMiller is in belangrijk deel van de wereld sterk vertegenwoordigd. Alleen in West Europa was de brouwerij nog nauwelijks actief.

Ondanks de enorme lijst merken die onder de paraplu van SABMiller gebrouwen worden, is het lijstje grote merken beperkt. SABMiller noemt zelf maar vier ‘international brands’. Dit kwartet is de top van het wereldconcern en het zijn alle vier bieren van het pilsenertype. De uitspraken van topman Graham Mackay duiden erop dat Grolsch in dat illustere rijtje wordt opgenomen. Tijd om eens te proeven met welke concurrentie Grolsch straks in het eigen SABMiller-huis te maken heeft.

Castle Lager is het bier waar South African Breweries, de voorloper van SABMiller, groot mee is geworden. Het is een groot merk in Afrika, maar buiten dat continent nauwelijks te krijgen. Het is een weinig opzienbarend blond pilsener, met een smaak die vaag aan stro en karton doet denken. Een prima dorstlesser in de Afrikaanse hitte, maar onvoldoende bijzonder om in de rest van de wereld potten te breken.

Miller Genuine Draught is een Amerikaans lager dat toetrad tot de familie toen South African Breweries de tweede brouwerij van Amerika overnam. Pikant detail is dat Grolsch jarenlang Miller Genuine Draught voor de westeuropese markt heeft gebrouwen. Het werd geen succes en de samenwerking werd gestopt. Miller is een typisch Amerikaans lager, een allemansvriend met een weinig uitgesproken smaak. Het is het hippe zusje van het kwartet, dat verpakt is in een heldere fles. Maar alle hipheid gaat ten koste van de diepgang. Hier is bezuinigd op de hop, waardoor het waterige bier bijna iets zoetigs krijgt.

Peroni Nastro Azzurro is een Italiaans raspaard. Alleen al op kleur kun je dit bier herkennen, het is opvallend licht. In de neus is een verfijnde hopgeur te ontdekken die doet denken aan munt en dragon, een frisse kruidigheid. Zo smaakt het bier ook. Dit knisperend droge bier is een prima dorstlesser.

Pilsner Urquell is oerbier. Dit is het bier dat gebrouwen wordt in de stad en door de brouwerij die het pils heeft uitgevonden. Dankzij deze Tsjechische innovatie uit 1842 drinken we wereldwijd vrijwel uitsluitend nog variaties van dit bier. Urquell is goudblond van kleur, wat donkerder dan de andere pilsners. De stamvader aller pilsners heeft een volle stevige smaak. Bij de eerste slok voel je de bitters uit de hop je wangen samentrekken tot achter de verstandskiezen. Het is bijna wrang. In de smaak proef je verder gras en andijvie. Dit krachtige bier is een bier voor liefhebbers.

Grolsch past in deze rij goed thuis. Het is minder uitgesproken dan de Pilsner Urquell met een weinig uitgesproken neus. De geur van uien en prei, die vroeger nog wel eens in verband werd gebracht met Grolsch, is verdwenen. De hopbitters komen pas door als het bier al doorgeslikt is. Een heerlijk doordrinkbaar bier, dat niet snel zal vervelen.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.