Sambrook’s

Sambrook’s

[2012] De Sambrook’s brouwerij bij Londen is niet genoemd naar een of ander beekje dat daar in de Theems stroomt. De brouwerij draagt de naam van de trotse eigenaar die het bedrijf in 2008 oprichtte. Dat Duncan Sambrook ooit brouwer zou worden lag niet voor de hand. Na zijn afstuderen aan de prestigieuze Cambridge University, kwam hij te werken bij het accountantskantoor Deloitte in de Londense City. Zijn werkdagen waren gevuld met veel gereken, omringd door andere mannen in grijze pakken. Hij zou het misschien wel tot partner schoppen, ware het niet dat een brouwersbesluit een vonk van inspiratie bij hem deed ontbranden.

Dat besluit was de beslissing van de directie van de Younger om in 2006 de brouwerij in Zuid Londen te sluiten en de brouwketels naar elders te verhuizen. Op de brouwerij van Fullers in Chiswick na, zou Londen geen brouwer van real ale meer kennen.

Duncan zag een uitgelezen kans om zijn jongensdroom te verwezenlijken. Als cijferaar had hij al snel door dat Londen een grote markt biedt. De stad is goed voor twintig procent van de totale real ale consumptie in Groot Brittannië. Bovendien zijn bierdrinkers steeds meer op zoek naar lokale producten – en real ale uit Londen was met het vertrek van Youngers een gat in de markt geworden.

Sambrook komt in 2008 met een eerste bier: Wandle – dit bier is wel genoemd naar een riviertje dat de Theems in stroomt. Sambrook kiest bewust voor een echt session bier, een bier met een smaak die de bierdrinkers kennen – niet opvallend of opmerkelijk. Hij kiest voor een best bitter met 3,5 % alcohol. Maar wel van geweldige kwaliteit. Bovendien zijn alle ingrediënten in een straal van tachtig mijl rond Londen aangekocht. Het blijkt een voltreffer. Het bier is niet aan te slepen. Al snel kan Sambrook twee ontslagen chauffeurs en twee brouwers van Younger in dienst nemen. Chauffeurs die Londen op hun duimpje kennen, het is een goede zet.

Een tweede bewuste keuze is om het in het eerste jaar bij dit ene bier te laten. Liever één goed bier, dan een hele staalkaart van verschillende bieren waar altijd wel een mindere tussen zit, is de filosofie. Een jaar later volgt Junction, een bier genoemd naar Clapham Junction, het drukste treinstation van Groot Brittannië, dat vlak om de hoek ligt. Inmiddels zijn er twee nieuwe bieren bijgekomen. Met Powerhouse Porter maakt Sambrook een dijk van een porter, vol geroosterde smaak – passend bij de vervallen electriciteitscentrale van Battersea, waarvoor de stad Londen nog steeds een goede bestemming zoekt. Pumphouse Pale Ale maakt het gamma compleet. Een gortdroog blonde ale met een flinke hopbite.

De brouwerij is open voor bezoek. Houdt wel rekening met een gecontroleerde chaos, want Sambrook Brewery groeit met dertig procent per jaar. Het bijplaatsen van gisttanks en opslagruimte kan die stormachtige ontwikkeling maar met moeite bijbenen. Als we de brouwerij bezoeken, vallen vooral de witte laarzen op die iedereen hier draagt. Het lijkt het uniform van de brouwerij. De brouwers vullen de brouwers met de hand hun vaten Wandle af. Aan ieder vat voegen ze een scheutje isinglas toe, dat ervoor zorgt dat dit real ale, bij het tappen helder in het glas komt. Zeker de moeite waard om in Olympisch Londen te ontdekken. Voor meer typische Engelse bieren zie: https://www.londoncityofbeer.org.uk. In magazine Bier!van juni staat een uitgebreid artikel over de leukste pubs in Londen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.