Fermentation Festival

Fermentation Festival

[2021] Vorige week mocht ik jureren tijdens het Fermentation Festival, georganiseerd door studievereniging LIFE van de Technische Universiteit Delft. Vanwege corona was er van een echt festival helaas geen sprake dit jaar. Daardoor kreeg het jureren van de brouwsels van de studenten veel meer aandacht. Een indrukwekkend aantal van 26 teams had zich ingeschreven voor de competitie. Teams met mooie namen als de Brewfessors, Shawshank Brauhaus of Fantastic Yeasts And Where To Find Them. Bij dat laatste team had ik een funky bier verwacht, gebrouwen met een zelf gevangen gist, maar dat bleek een misrekening. Het bleek een donker bier met veel vlierbessen. De leden van SV LIFE volgen allemaal een studie aan de faculteit Life Science & Technology van de TU Delft en de Universiteit Leiden. In deze studie staat de toepassing van de levende cel centraal. En een van die mooiste toepassingen is vanzelfsprekend gist in bier. En wat is er nou mooier dan bier van je zelf gevangen gist? Hopellijk heb ik een zaadje gepland en kan de winnaar van volgend jaar direct meedoen aan het Carnivale Brettanomyces.

Er zijn teams bij die voor de eerste keer brouwen en teams die al verschillende keren streden om de overwinning. Er zijn bieren bij die gebrouwen zijn met een standaard brouwpakket en bieren die helemaal zelf zijn ontworpen. De diversiteit aan inzendingen is groot. Van het winnende bier zal De Koperen Kat in Delft een brouwsel van zeshonderd liter maken. Waarschijnlijk zijn zij minder blij dan ik, als een bier met een afwijkende gist de competitie zou winnen.

Alle teams kregen voorafgaand aan de competitie een masterclass van gistdeskundige Vincent Das en Mark Rieken, brouwer bij De Koperen Kat. Die bijeenkomst blijkt z’n vruchten af te werpen, want er kwomen indrukwekkende bieren op de proeftafel. Bieren waar menig professioneel brouwer nog een puntje aan kan zuigen. Natuurlijk zijn er ook misbrouwsels. Hygiëne is een belangrijke voorwaarde om goed bier te brouwen. Dat lukte niet overal. Vooral bij het verpakken lijkt het nog wel eens mis te gaan. En dat is sneu. Je maakt met pijn en moeite een briljant bier en dan gaat het toch nog mis bij de laatste stap.

Ook op het gebied van de het labelontwerp zijn er pareltjes te vinden. Nogal wat teams maken een knipoog naar de Covidcrisis. Eén van de geestigste vind ik De Eerste Prik, een parodie op de vaccinatievoorlichting van de GGD. De ouders van één van de studenten stonden model, zo heb ik me laten vertellen.

Ik ben ook onder de indruk van de variëteit aan bieren: van een prachtige brown ale tot een Mexicaanse tequilalager waarin een genereuze hoeveelheid tequilla verwerkt is. Op de derde plek eindigt uiteindelijk een heerlijk verfrissend gemberbier, met een frisse, pittige bite. Op de tweede plaats staat een smoked porter, die prachtig in balans is. Maar winnaar is Eclips, een dark IPA die bij geen enkele brouwer zou misstaan. Geen gemakkelijke bierstijl. Het is een kunst om de bitters van de hop en de smaak van de donkere mout in balans te houden. Dat is bij Eclips uitstekend gelukt. Ik kijk uit naar het moment dat dit bier bij Mark uit de ketels stroomt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.