Urbania

Urbania

[2014] De miljoenenstad São Paolo heeft meer inwoners dan ons hele land – zo’n 20 miljoen. De stad is een stuk groter dan New York, waar ze zich graag mee vergelijkt, en kent minder regels. Het is een monster – zoals de bewoners zelf toegeven.

Toch kent deze megastad zelf bijna geen enkele brouwerij. Er zijn slechts enkele brewpubs, waarvan Cervejaria Nacional de bekendste is. Het is verboden om in de stad bier te brouwen voor de verkoop, ‘anders dan ter plaatse’. Desondanks is de biercultuur bezig met een sterke opmars. Lang niet iedere Paulista neemt genoegen meer met een simpel lagerbier dat estupidamente gelado (stompzinnig koud) op tafel komt. Zo kent de stad een levendige cultuur van thuisbrouwers. Veel van deze thuisbrouwers zijn opgeleid door Luis Marcelo Nasciamento, die zes jaar geleden zijn brouwopleiding Sinnatrah begon en inmiddels 2.000 mensen heeft opgeleid. Er staat dus nog wat te gebeuren in de stad.

Een van de thuisbrouwers van São Paulo is Andre Leme Cancegliero , hoewel je in zijn geval het woord ‘thuisbrouwer’ gerust tussen haakjes mag zetten. In het zuiden van de stad heeft hij in een oude bakkerij een heus brouwlab opgestart. Een compacte brouwerij met een capaciteit van honderd liter. Hij leidt er inmiddels zelf een jonge student op tot nieuwe generatie brouwer. Als proeve van zijn aanleg voor brouwen, kreeg de student de opdracht om een bier te maken met Dorito chips. In Brazilië heerst een verhit debat of bieren met maïs goed kunnen zijn. André wil met het bier de discussie zijn eigen twist geven. Drie kilo nachochips verdwenen in de brouwketel. Het resultaat is een mooie pale ale met een hint van zout – die het geheel heel spannend maakt.

André produceert gemiddeld twaalf proefbrouwsels per maand. Brouwsels die hij vervolgens weg moet geven omdat je als thuisbrouwer je eigen bier niet mag verkopen. ‘Marketingkosten’ noemt hij dat. Soms verkoopt André een recept dat hij zo ontwikkelt. De opbrengst hangt af van zijn relatie tot de koper. Het loopt uiteen van een knuffel tot tienduizend reais. De meeste proefbrouwsels zijn echter bestemd voor zijn eigen brouwerij Urbana. Onder de naam Urbana laat André bieren produceren door een andere brouwerij die net buiten de stad ligt en wel commerciële bieren mag produceren.

Het best lopende bier is Gordelicia, een prachtige blond golden ale met een voluptueuze vrouw op het etiket. Diezelfde vrouw blijkt een relatie te hebben met de brouwers van onze eigen brouwerij ’t IJ in Amsterdam. Op het bier Nieuw-West, een quadrupel hop met 10,5% alcohol, leunt ze bevallig tegen het logo van ’t IJ. Het bier blijkt een project van Social Beers, een site die via crowd funding probeert nieuwe collaboration brews mogelijk te maken. Je kunt je intekenen op een samenwerking tussen twee brouwers en kiezen voor een biertype. Als er voldoende geld is opgehaald, dan wordt het bier in productie genomen. En dat is bij Nieuw-West gelukkig het geval geweest.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.