Van brood tot Brood tot boek

Van brood tot Brood tot boek

Het is inmiddels bijna 9 jaar geleden dat ik Henri beter leerde kennen. Omdat ik het spannende idee had om een heuse glossy over speciaalbier in de markt te zetten. Omdat ik Henri al kende vanuit zijn toen net bestaande bier(b)log, één van de eerste bierblogs met vrijwel altijd pareltjes van teksten, gemarineerd met bovenmatige bierkennis en doorspekt met jaloersmakende reis- en bierervaring. Omdat ik een eigenwijze en goed ingevoerde columnist zocht met een scherpe pen en gezonde dosis humor. Ik zie hem nog tegenover me zitten op een terrasje in Delft, die eigenwijze Henri. Of ik wel wist waar ik aan begon. En dat er ooit al meer mensen een biermagazine probeerden te beginnen en dat ze dat nooit meer dan drie nummers hadden volgehouden. Aan het eind van onze lunch hapte Henri toch toe. Vanaf dat moment ontspon zich een bijzondere vriendschap die zich het best laat omschrijven als een mix van inspiratie, uitdaging, laatste roddels, elkaar scherp houden, en vooral: wederzijds respect.

Henri werd al snel meer dan columnist in ons magazine Bier! en tijdens de redactievergaderingen had en heeft hij steevast het hoogste woord, op die andere ‘Hagenees’ Wil Schipper na. Henri ging meer dan hem lief was mee met de redactie op reportage en op bierreis. Soms om het verhaal zelf te schrijven (bijvoorbeeld als het onderwerp bier&spijs is) en vaak omdat het zo gezellig en interessant is.

Los van Henri’s schrijftalent en goede kijk op de Nederlandse en internationale bierwereld is hij vooral een prettig mens met soms lumineuze ideeën. Zoals een boek over bier in de beeldende kunst door de eeuwen heen. Ik was nog geen jaar als beginnend uitgever van Bier! magazine actief of Henri wist me te verleiden tot het uitgeven van zijn boek ‘Van brood tot Brood’. Een schitterend script, wetenschappelijk verantwoord maar vooral lekker leesbaar voor iedereen die van bier en kunst houdt. In al mijn enthousiasme heb ik maar meteen 10.000 boeken laten drukken, toen nog niet wetende dat de best verkopende bierboeken in Nederland een oplage hebben van rond de 2.000 exemplaren. Toch ben ik tot op de dag van vandaag trots dat ik dit schitterende en rijk geïllustreerde boek voor Henri heb mogen produceren en uitgeven en de afgelopen jaren hebben we er toch al zo’n 4.000 verkocht. De goede rekenaar weet dus dat we er nog zo’n 6.000 hebben staan en het is inhoudelijk een tijdloos boek! Een meeslepend verhaal over de reis die bier maakte in de beeldende kunst vanaf het moment dat in tweestromenland brood in water tot bier lag te vergisten, tot aan het moment dat Herman Brood, deze week alweer 15 jaar dood, zijn kunstwerken maakte voor de reclamecampagne van de Dommelsche Bierbrouwerij. Ik kan iedereen dit schitterende boek van Henri aanbevelen, en geloof me: ik zeg dit niet uit commerciële doeleinden maar uit diep respect voor Henri’s eigen geschreven bierkunstwerk.

Enfin Henri: het mocht in deze jubileumcolumn niet over jou gaan. Vergeef me dat het me niet gelukt is… Ik hoop jouw bier(b)log nog jaren te kunnen lezen en hoop vooral nog jaren – in goede gezondheid – van je vriendschap en samenwerking te mogen genieten!

Fedor Vogel is directeur van uitgever Birdy Publishing (gespecialiseerd in bierpublicaties) en hoofdredacteur Bier! magazine

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.