Vreemde Italianen

Vreemde Italianen

[2007] Wie in Italië op zoek gaat naar een soort van biercultuur, moet een beetje van zijn lotje getikt zijn. Italië is heerlijke wijnen, pasta, tomaten en overvloedige kruiden. Hoewel het klimaat zich er wel voor leent, drinken de Italianen nauwelijks bier: zo’n 18 liter per hoofd van de bevolking. Het zou mij niet verbazen als het grootste gedeelte daarvan voor rekening komt van de hordes toeristen die het land ieder jaar overspoelen.

En laten we wel wezen. Italië heeft meer dan genoeg mooie wijnen om iedere dorst te lessen. De biercultuur is minder ontwikkeld in dit gastronomisch paradijs. Twee grote brouwers maken de dienst uit, Peroni en Moretti. Beide maken een frisse pils. Dat is een prima dorstlesser, maar ook niet meer dan dat. In de supermarkt kun je het zelfs in flessen van 66 cl kopen. Wie wat verder wil dan de vlotte pilsners van de grote jongens moet goed zoeken en komt dan vanzelf in Alto Adige terecht. Deze provincie ligt in het uiterste noorden van Italië tegen de Alpen aangeschurkt. Als je beseft dat Alto Adige tot 1918 bij Oostenrijk hoorde en toen Südtirol heette, begrijp je dat bier in deze hoek van Italië wèl een rol van betekenis speelt. De voertaal is hier zelfs Duits, dat charmant klinkt op de heerlijk zangerige toon waarop de locals spreken.

Vlak bij het kuuroord Merano is de grootste familiebrouwerij van Italië te vinden. Privatbrauerei Forst brouwt ongeveer 60 miljoen liter bier per jaar, voornamelijk variaties van het bekende pilsje. De brouwerij ligt tussen de groene dennenbomen die ook het logo versieren. Op de achtergrond zijn de imponerende pieken van de Alpen te zien. Je waant je in Zuid Duitsland of Oostenrijk. De brouwketels staan in witte chalets en het restaurant dat bij de brouwerij hoort serveert Wienerschnitzel en Schweinehaxe. Vrouwen in jurken met pofmouwen bedienen aan tafel. Alleen het formaat glazen is met 0,2 liter niet germaans.

Vooral het Kronenbier beviel me goed. Een volmondig pils met een krachtige smaak. Het bier heeft een goede verhouding tussen het bitter van de hop en het zoete van de mout. Verder brouwt Forst nog een verfrissend VIPpils en Sixtus, een donker zoet bier met duidelijke karameltonen. Het Birra a la Casa is alleen in het proeflokaal van de brouwerij te proeven. Het is een heerlijk hoppig straf bier.

In de vlakbij gelegen studentenstad Bolzano is één van de weinige microbrouwerijen van het land te vinden. Café Hopfen & Co (alweer geen Italiaanse naam) brouwt zijn eigen bieren. Het café ligt midden in het gezellige centrum van de stad. Op het terras kun je genieten van vers gebrouwen helles, dunkles of weizenbier. Het bier is zelfs in twee liter fles mee naar huis te nemen. Maar als zo vaak smaakt het op zijn best op de plaats waar het gebrouwen is: op het terras, terwijl je aan een versgebakken pretzel knabbelt.

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.