Week van het Nederlandse Bier 2014

Week van het Nederlandse Bier 2014

[2014] Vandaag gaat de Week van het Nederlandse Bier voor de derde jaar van start. Een Bourgondische week, want dit feest van bier en brouwers duurt maar liefst tien dagen. De Week begint met een driedaags Bierproeffestival in Den Haag. Meer dan 36 brouwers hebben zich verzameld in de Grote Kerk om te laten proeven wat voor een smaakrijkdom bier kan bieden. Wie die bijzondere bieren thuis nog eens wil proeven kan onder andere terecht bij de webshop van MITRA, die speciaal voor de Week van het Nederlandse Bier alle festivalbieren aanbiedt.

Het aantal brouwerijen in Nederland groeit explosief. Hadden we bij het begin van de eerste Week van het Nederlandse Bier nog 123 brouwerijen in Nederland, nu zijn we al dik over de tweehonderd. Hiervan brouwt niet iedere brouwerij op eigen locatie. Sommige brouwerijen maken voor hun productie van eigen bieren gebruik van een installatie van een bevriende brouwerij.

De zaterdag van het festival staat in het teken van bier en gastronomie. Er zijn verschillende workshops, onder andere over bier aan tafel, bier en kaas en zelfs bier en chocola. Als knipoog naar de Tong Tong fair, die volgende maand in Den Haag plaatsvindt, is er ook een demonstratie bier en Indisch eten. En dat bier zal wat anders zijn dan het glaasje Bintang dat je misschien zou verwachten. Bieropleider StiBON geeft in enkele masterclasses een voorproefje van hun opleidingen. Het bier dat de aanstaande biersommeliers dit jaar zelf hebben gebrouwen, is donderdag op het festival voor het eerst te proeven.

Zondag gaat de Week van het Nederlandse Bier zelfs over de grens. In het hol van de leeuw, Antwerpen, zal Luc de Raedemaeker samen met Henri Reuchlin van het BIERburo een proeverij van Nederlandse bieren geven. Aanmelden kan via bierspeciaalzaak Abbey Nr. 8, op de Handschoenmarkt en via Facebook. Door het hele land zijn er meer dan honderd activiteiten. Van wandeltochten naar brouwerijen tot masterclasses bier en oesters en alles daar tussen in. Birdy Publishing heeft een speciale bierkrant uitgegeven waar alle activiteiten in zijn vermeld. Een actueel overzicht is ook te vinden op www.weekvanhetnederlandsebier.nl. Het BIERburo is maandag te gast bij Grolsch in Enschede voor een Masterclass bier en spijs in samenwerking met het Sandton hotel in Bad Boekelo.

Dinsdag volgt de bekendmaking van de winnaar van de Bier aan Tafel Trofee voor het Nederlandse restaurant dat op het best bier aan tafel presenteert. In de afgelopen maand heeft een deskundige jury zes finalisten bezocht. Dit zijn:

•Café Restaurant Rootz, Den Haag

•Degust Hoogeveen

•Restaurant Dwars, Amsterdam

•Dorpsherberg, Ospel

•Jopenkerk, Haarlem

•Eetcafé, Den Hoek Zundert

De week sluit af met de Nederlandse Brouwerij dagen. Bijna negentig brouwerijen openen zaterdag en/of zondag hun deuren. Het is een uitgelezen kans om zelf te ervaren, ruiken en proeven hoe bier ontstaat. Het is een magische metamorfose: de drank die wij kennen als koel en vaak bitter, begint haar leven warm en mierzoet.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.