Weihenstephan

Weihenstephan

[2009]  Wanneer je naar de Zuidduitse stad Freising rijdt, zie je aan je linkerhand op een heuvel een lichtgeel klooster liggen met een grote schoorsteen ernaast. Dat is het klooster Weihenstephan en de schoorsteen is van de brouwerij die al sinds 1040 aan het klooster verbonden is. Weihenstephan noemt zich de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. Enig recht van spreken hebben ze wel, want bijna duizend jaar geleden begonnen Benedictijner monniken er een brouwerij. En ondanks de verwoestende kracht van oorlogen, branden en pestepidemieën werd de brouwerij steeds weer opgebouwd en uitgebreid. Monniken lopen er niet meer rond, sinds Napoleon in 1803 alle monniksorden ontbond en de kloosters nationaliseerde. Napoleon verdween, maar de monniken keerden niet terug. Tegenwoordig is de brouwerij van Weihenstephan een staatsbedrijf in handen van de deelstaat Beieren. En ondanks, of misschien wel dankzij, die ambtelijke status is Weihenstephan uitgegroeid tot een legendarisch begrip in de bierwereld. Zou dit positieve lot ook de genationaliseerde banken beschoren zijn?

De brouwerij dankt zijn bekendheid niet alleen aan zijn ouderdom, of aan de voortreffelijke bieren die er worden gebrouwen. Weihenstephan herbergt ook één van de beste brouwopleidingen van Duitsland en daarmee van de wereld. Aan de voet van de eeuwenoude kloostermuren liggen hypermoderne collegezalen van de Technische Universiteit München. Vele brouwers in binnen en buitenland hebben er de kunst van het brouwen geleerd. Het is een echo uit de Middeleeuwen. Ook toen stonden kloosters niet alleen bekend om de bieren die er gebrouwen werden, maar ook als centrum van kennis en wetenschap.

Hoewel de brouwerij ook andere bieren brouwt, staat zij vooral bekend om het Weizen. Dat tarwebier komt in verschillende vormen op de markt. Natuurlijk brouwt men een klassiek Hefeweissbier, een troebel friszuur bier met ongeveer 5,5% alcohol. Dit bier is ook in Nederland redelijk verkrijgbaar. Het brouwen van Weissbier was eeuwen lang een voorrecht dat alleen was toegestaan aan de heersers van het land. Het is niet verbazend dat juist een Staatsbrouwerij die kunst tot in de puntjes beheerst. Naast het Hefeweissbier bestaat het assortiment aan Weissbieren verder uit een Dunkles Hefeweissbier (donker en zoeter),  Hefeweissbier Leicht (minder calorieën – 27 kcal/100 ml voor de liefhebber), Hefeweissbier Alkoholfrei (biedt Bob een goed alternatief voor de maltbieren) en Kristallweissbier. Een biersoort waar ik niet warm voor loop. Waarom zou je alle smaak en gezondheid van gist en eiwit uit het bier filteren, alleen maar om het helder te maken? Het mooiste Weizen van Weihenstephan heeft de naam Vitus meegekregen. Het is een extra zwaar witbier, barstens vol smaak. Een bier waar je eindeloos van kunt proeven. Banaan, abrikoos, perzik, kruidnagel, allerlei smaaktonen doen de neus krullen. Om die smaakexplosie de baas te kunnen hebben de brouwers ook wat meer hop gebruikt. Met 7,7% alcohol is het geen doordrink bier, eerder een bier om aan het eind van de avond van te genieten. Een bier dat de reis waard is.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.