Wereldbier Corona

Corona aan tafel

Wereldbier Corona

[2020] In 2013 schreef ik een artikel voor het magazine Bier! over Corona, het bier. Ik kan het niet nalaten het artikel in bewerkte vorm als blog te delen. “Zon, zee en strand: er is geen bier dat deze emotie sterker oproept dan het Mexicaanse Corona. Drink je Corona, dan ben je een klein beetje op vakantie: strakblauwe lucht, hagelwit zand, palmboompje. Dat gevoel komt niet in de laatste plaats door de uitstraling en de manier van drinken: direct uit de doorzichtige fles, waarin je het bier in al zijn naaktheid kunt zien en een partje limoen in de hals.

Dat partje limoen alleen al is goed voor eindeloze mythevorming. Een beetje mythe rond een merk doet het altijd goed. Vandaar dat de brouwerij geen enkele krimp geeft als je naar het hoe en wat van de limoen vraagt. Alleen de soort vrucht leidt daarom al tot verhitte discussies onder bierdrinkers. Je hebt felle voorstanders van citroen en van limoen. Er zijn zelfs drinkers met schijfjes sinaasappel gesignaleerd. Wat je met het schijfje doet is ook al zo’n vraag. Druk je het in de hals, of gooi je het weg?

Het gebruik van welke vrucht dan ook zou voortkomen uit een weddenschap tussen twee bartenders uit Californië, die er een wereldwijde rage mee wilden beginnen. Er is geen enkel bewijs voor deze theorie, maar als het waar is, is het zeker gelukt.

Over de noodzaak van dat partje limoen doen ook al talloze geruchten de ronde. Sommigen houden vol dat het nodig is om vliegen uit het bier te houden. Anderen zweren bij hoog en bij laag dat het gebruik teruggaat tot de tijd dat slechte kroonkurken nog roestplekken op de fles achterlieten. Met limoen kun je de kroonmond schoonvegen. Weer anderen menen dat het te maken heeft met de opvallende doorzichtige fles van Corona. Bier en licht zijn geen goede vrienden, en eventuele smaakafwijkingen zijn met een beetje limoen prima te maskeren. Hoe dan ook, het partje limoen hoort bij Corona als de kers op de appelmoes. Behalve in Mexico zelf dan.

Corona mag onder bierkenners misschien wat misprijzend besproken worden als een laf biertje, het is een echt wereldmerk, verkrijgbaar in meer dan 180 verschillende landen. Een recente marketing gimmick is Corona evenmin. De geschiedenis gaat terug tot 1925. In dat jaar brengt de Mexicaanse brouwerij Modelo een licht, toegankelijk, bier op de markt: Corona Extra, verfrissend en zeker niet te bitter. Al in 1940 komt de voorloper van de huidige fles op de markt: doorzichtig en in plaats van een papieren etiket, een zeefdruk direct op het glas. Dat is wel zo handig, want zo weekt er ook geen papier los als het bier in een koele ijsemmer bewaard wordt. En dat is mooi meegenomen op de stranden van Playa del Carmen. Immigranten uit Latijns Amerika nemen het bier mee naar de Verenigde Staten. Twintig jaar na de introductie op de Amerikaanse markt is Corona in 1997 het grootste import bier van de Verenigde Staten. Het stoot daarmee Heineken van de troon.

Wat de invloed is van Covid-19 op de verkoop van Corona is nog ongewis. Er zijn geruchten dat de verkoop is gedaald, andere bronnen spreken er juist van dat de verkoop is gestegen. We zullen het wel horen, als moederbedrijf ABInBev haar beleggers informeert.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.