Wereldkampioenschap biersommelier

Elisa Raus is wereldkampioen biersommelier

Wereldkampioenschap biersommelier

[2019] Afgelopen week vond in Rimini het wereldkampioenschap biersommelier plaats. Ja, je leest het goed, er bestaat een heus wereldkampioenschap biersommelier, dat eens in de twee jaren georganiseerd wordt. In totaal 78 deelnemers vanuit de hele wereld streden dit jaar om de titel. Vanuit Mexico, Brazilië, de VS, Zuid Korea en een keur aan Europese landen zijn bierkenners naar Italië gereisd om de degens te kruisen. Bier kun je met recht een werelddrank noemen. Het Doemens Instituut uit de buurt van München organiseert de bijeenkomst. Vandaar dat met name Duitssprekende landen sterk vertegenwoordigd zijn. Op basis van het aantal biersommeliers en het inwoneraantal mag Nederland drie kandidaten nomineren. De top drie van het afgelopen Nederlands kampioenschap, Pepijn van der Waa, Dennis Kort (beide tevens docent bij StiBON) en Hubert Hecker, vertegenwoordigden de nationale trots.

De eerste horde die de deelnemers te nemen krijgen, is een blindproeftest. Van tien bieren moet het biertype blind herkend worden. Met maar twee fout hoort Pepijn tot de top drie van de wereld. Hierna volgt een theoretische toets met vijftig meerkeuzevragen. Van een biersommelier wordt verwacht dat hij (of zij) nog helder kan nadenken nadat er tien bieren geproefd zijn. Proeven is dan ook iets heel anders dan drinken, de glazen hoeven niet leeg. Als slot van de voorrondes krijgen de deelnemers tien bieren voorgeschoteld met een smaakafwijking. De tien beste biersommeliers kwalificeren zich voor de knock-out fase. Met een achttiende plaats is Dennis Kort de hoogst geplaatste Nederlander. Genoeg voor een plek in de halve finales is het helaas niet.

Tijdens de halve finale strijden de finalisten steeds twee aan twee tegen elkaar. Degene met de hoogste punten komt uit tegen degene met het laagste aantal punten, nummer twee tegen nummer negen, enzovoort. Ieder koppel krijgt steeds blind een bier voorgezet dat ze in vijf minuten moeten analyseren en omschrijven om tenslotte bij een specifiek bier uit te komen. Het publiek heeft dan al gezien om welk bier het gaat, maar de halve finalisten niet. Ieder koppel krijgt een ander bier, en de deelnemers horen vanzelfsprekend niet wat hun tegenstander zegt.

Op die manier blijven er vijf finalisten over die uiteindelijk in de grote finale strijden om de hoofdprijs. Iedere finalist heeft de keuze uit drie bieren, waaruit hij er eentje moet uitkiezen om te presenteren en uit te schenken aan de zevenkoppige jury. Ook geven de finalisten een suggestie wat je bij het bier zou kunnen eten. Als een bier eenmaal aan bod is geweest, wordt ze vervangen door een ander bier. Dit keer bestaat de keuze uit tamelijk bekende bieren zoals Westmalle Tripel, Schneider Aventinus, Mikkeler Breakfast Stout en Fullers ESB. Dit laatste bier blijft van het begin tot het einde op de tafel staan. Geen van de finalisten durft het aan voor ESB te kiezen. Zou het met de Brexit te maken hebben?

Uiteindelijk blijkt Duitsland er met de hoofdprijs vandoor te gaan. Niet voor het eerst. Elise Raus, woordvoerdster van de Störtebeker brouwerij uit Stralsund, is dit keer de beste. Voor het eerst wordt een vrouw tot wereldkampioen gekroond. Dat is hoog tijd. Bier is allang geen exclusief mannending meer, ondanks sommige reclames die je van het tegenovergestelde proberen te overtuigen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.