WK Voetbal

WK Voetbal

[2010]  Nee, het uitgekauwde onderwerp van de Bavaria Babes zal ik hier niet aan de orde stellen. Over de briljante vondsten van deze vorm van guerrillamarketing is al genoeg geschreven. Wie klein is, moet slim zijn. En slimmigheid kun je de mensen van Bavaria niet ontzeggen.

Er is iets anders wat we me bij de biermarketing tijdens dit WK voetbal opvalt. Een ontwikkeling die ik nog niet eerder gezien had. Sinds de Bierbabes weet iedereen dat het grootste bierbedrijf ter wereld, AB-InBev de hoofdsponsor van FIFA is. Dat was tot een paar jaar geleden altijd het Amerikaanse Anheuser Busch met hun grootste biermerk Budweiser. Tijdens het vorige WK in Duitsland was het land plat geplakt met reclame voor Budweiser, een bier dat bij onze Oosterburen niet eens verkrijgbaar was.

Maar sinds de Amerikanen overgenomen zijn door de Belgen en Brazilianen van InBev heeft deze biergigant de troeven in handen. Zij vullen hun sponsorschap op een nieuwe manier in. Niet meer met één merk, zoals Budweiser in het verleden, of Carlsberg nog steeds op het EK. Nee, AB-InBev past de reclame aan, naargelang het elftal dat op het veld staat. Als Brazilië speelt, staat Brahma op de reclameborden. Brahma is marktleider in Brazilië. Spelen de Verenigde Staten, dan toveren de electronische reclameborden Budweiser tevoorschijn. Voert Messie de Argentijnen aan, dan zien we Quilmes, het grootste biermerk van Argentinië. Een echt wereldmerk zoals Heineken heeft AB-InBev (nog) niet in huis, alhoewel ze Budweiser zo wel graag zouden willen zien.

En als Nederland speelt? AB-InBev is in Nederland bekend van merken als Dommelsch en Hertog Jan. Toch toont de boarding Jupiler als Nederland speelt. Zou deze reclame strategie een vingerwijzing zijn dat AB-InBev de merken Hertog Jan en Dommelsch een zachte dood wil laten sterven? Of is een hertog ver verheven boven het voetbalgeweld en loopt alleen Dommelsch gevaar? Het Belgische voetbalbier moet ook in Nederland het favoriete pilsmerk worden. Niet voor niets kun je een T-shirt “Jup, Holland, Jup” bij een kratje Jupiler krijgen. Het Belgische voetbal mag dan niet veel voorstellen, aan de kant van het veld steken ze Nederland naar de kroon. Heineken sponsort de Champions League, op Wereldkampioenschappen en Europese Kampioenschappen is het merk opvallend afwezig. Misschien ook niet zo’n gekke keuze. De Champions League speelt ieder jaar, een WK of EK zien we maar eens in de vier jaar.

In de voorrondes was de keuze welk merk te tonen op de boarding nog niet zo ingewikkeld. Maar als straks alleen de sterksten van alle sterken overblijven – hoe moet het dan? Stel dat Brazilië en Nederland elkaar in de kwartfinale treffen. Voor welk bier zal AB-InBev kiezen? Ik gok dat Brazilië met Brahma de wedstrijd aan de zijkant van het veld met glans zal winnen. De Braziliaanse biermarkt is één van de grootste ter wereld en AB-InBev heeft er tachtig procent van in handen. En anders kunnen ze nog altijd kiezen voor hun gedroomde wereldkampioen Budweiser.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.