Weddenschap deel 3

Weddenschap deel 3

[2017] Vijf jaar geleden ging ik een weddenschap aan met JW Fukkink van Leids Bier. De inzet: één brouwsel bier. Dit is het slot van het drieluik over het tot stand komen van Klompenbock. Het is tijd om het hoofdbrouwsel te maken: 1200 liter bockbier.

Gebaseerd op onze eerdere ervaringen hebben we besloten een tinctuur te maken van de klompenkrullen, door ze te laten trekken in alcohol. Ten eerste is het doseren dan eenvoudiger en goed te reproduceren, ten tweede ontlopen we ieder risico dat het hout een microbiële infectie aan het bier geeft. Bij het toasten van houtkrullen voor een nieuwe proef heeft JW de brouwerij bijna in de fik gezet. We hebben de toasttemperaturen nog wat hoger gekozen, en het blijkt nu waarom houtskool van wilgenhout vroeger zo gewild was voor het maken van buskruit. Het brandt uitstekend. Gelukkig weten we de rokende oven tot bedaren te brengen.

Tijdens het maischen hebben we tijd om zes verschillende tincturen aan een eerder proefbrouwsel toe te voegen. Ze zijn gemaakt met klompenkrullen die bij 220, 230 en 250 oC telkens 60 of 90 minuten in de oven getoast zijn. De gist, die we gebruiken, geeft in de basis een vrij lieflijk, caramelachtig bier. De klompenkrullen van 220 oC versterken dat karakter met wat vanilletonen. Dit is te lief en niet wat we zoeken. Bij de krullen van 230 oC komen we al een heel stuk meer in de richting, vooral met diegene die een uurtje getoast zijn. Er komt zelfs iets van bittere chocola boven en wat beukennootjes. Maar het karakter van het bier gaat zo eerder richting dubbel dan richting bockbier. Ook dit brouwsel valt af. Bij de 90 minutensnippers nemen de whiskytonen het over en smaakt het geheel teveel gebrand. We worden pas echt enthousiast bij de klompenkrullen die bij 250 oC voor een uurtje in de oven getoast zijn. Dit gaat ‘m worden. Dit wordt de klompenbock, het bier van de weddenschap. Heel licht schemert wat hout en nootachtigs door. Al proevend ontdekken we dat we maar een heel klein beetje tinctuur nodig hebben voor het effect. Gelukkig maar, want het is nog best een klus om al dat hout te toasten zonder dat de brandweer nodig is.

Ondertussen hebben we contact gezocht met het Zuid-Hollands Landschap. Een deel van de opbrengst van dit bier komt ten goede aan een goed doel. Het Zuid-Hollands Landschap zorgt voor instandhouding van het Hollandse polderlandschap met z’n karakteristieke wilgen waarvan klompen gesneden worden. Dat maakt de cirkel rond. De vereniging reageert enthousiast op de plannen. In hun logo staat zelfs een wilgenboom, mooier kan het niet.

Tijdens het koken hebben we precies genoeg tijd om een etiket te ontwerpen. We kiezen voor een detail uit het schilderij Prinsjesdag van de Leidse schilder Jan Steen. Een mooi Haags thema. Geen Gouden Koets overigens, maar genietende mensen. Nog een korte beschrijving, en we zijn klaar om het bier af te koelen en de gist aan te zetten. Nu, een paar weken verder is het zover: het bockbierseizoen is aangebroken. Natuurlijk is klompenbock te ontdekken op het PINT bokbierfestival.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.