Bierdiner, Ode aan Bier & Gastronomie

Bierdiner, Ode aan Bier & Gastronomie

[2011]  De Hoge Hotelschool (HHS) Maastricht kent sinds 1990 een door bierfanatieke studenten (àlle “gewone” studenten zijn immers bierliefhebber) opgerichte Bierclub Plato. Plato ‘90 organiseerde jaarlijks een bierdiner, maar die traditie was de laatste jaren wat verwaterd. Dankzij het initiatief van Charly van Gogh (oprichter van Plato ’90 en nu bekend van Mise en Place) en HHS-studenten Lucas Vos en Gijs van der Wilk is het Bierdiner nieuw leven ingeblazen.

Op woensdag 28 september vond in de Spronckzaal van Kasteel Bethlehem, het trendy Teaching Hotel van de HHS, het Bierdiner 2011 plaats. Het evenement begon met een aperitief op het zonovergoten terras van het Château. Er werden 3 bieren geserveerd: HHS huisbier Brand Up; Château Neubourg en Iki bier. Vervolgens gingen de 120 gasten aan tafel en als voorgerecht werd rode mul met venkelsalade, witbierschuim en citroendressing geserveerd. Als begeleidende bieren was gekozen voor Grolsch premium Weizen en Budels Goudblond. Hans Glandorf (voorzitter Alliantie van Biertapperijen) legde bij het begin van elke gang uit waarom voor de combinatie was gekozen en interviewde de brouwers over hun begeleidende bier. Ook legde hij uit waarom voor wijnglazen was gekozen. Enerzijds voor de vorm (geeft meer aroma prijs) en anderzijds voor de grootte. Het Bierdiner is immers bedoeld om te degusteren en niet om veel te drinken.

Vervolgens het tussengerecht: Sjieke Unnesop, opgeschonken met Maredsous 8 en gegratineerd met rommedoe. Ter begeleiding was er enerzijds Maredsous 8 en anderzijds Tripel van Westmalle.

Suprême van Parelhoen, aardappelkrokant en morillejus met dubbelbier vormde het heerlijke…hoofdgerecht. Gecombineerd met La Trappe Dubbel en Jopen Bokbier.

Het kaasplateau bestond uit Brie de Meau, Reblochon, Foure d’Ambert en Reypenaer VSOP uit Woerden. Een uitdaging om bij elke kaas de beide bieren te proeven: Grimbergen Goud en Floreffe Meilleur 8%. En tenslotte het nagerecht. Een combinatie van frambozen, kletskoppen van pistache, espuma en granita van Kasteel Rouge. Dat laatste bier en de Gulden Draak van Van Steenberge waren de begeleidende bieren.

Alles bij elkaar dus 13 bieren om van te genieten, samen met gastronomie van hoog niveau. Maar nog belangrijker: het was door alle programmaonderdelen een Ode, een Lofzang op het bier.

Het diner werd mogelijk gemaakt door de enorme inzet van de studenten van de HHS, die zich echte gastheren en –dames toonden. Dat beloofd wat voor de toekomst! Ook de gastvrijheid van de school moet worden geroemd. Vooral omdat directeur Smits niet de gemakkelijkste avond had. Hij werd gekapitteld voor het feit dat bier in het curriculum er zeer bekaaid vanaf komt. Paul Rutten sprak namens het Biergenootschap der Lage Landen en bood om die reden namens het genootschap aan de school vijf gastcolleges aan. Hierbij staan bier & gastronomie centraal. Ook het ABT bood bij monde van Hans Glandorf om dezelfde reden een bierproeverij aan. De keuze voor de gerechten kwam mede tot stand met hulp van Han Hidalgo van Biercuisine. Hij verdient een groot compliment! Twaalf brouwerijen en Bier & Co maakten het mogelijk dat het bier kon worden geschonken en dat de gasten konden genieten van een avond die ze niet snel zullen vergeten! Om met de gastheren te spreken: Platoost!!

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel door Jack Verhoek

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.