IJsbier

IJsbier

[2010]  Het grote Hoegaarden glas buiten, dat ik in de zomer als kaarsenhouder gebruik, krijgt door de sneeuw van de laatste dagen een perfecte schuimkraag van twee vingers sneeuw. Die sneeuw en ijs maakten een herinnering los aan een biersoort die ik lang niet meer gezien heb: ice beer. Wat is er gebeurd met Dommelsch Ice? Je ziet het nooit meer in de winkels, en de website van Dommelsch noemt het niet meer als één van de producten.

De Canadese brouwer Labatt ontwikkelt Ice beer in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het idee is simpel. Als je bier heel koud maakt, ontstaan er ijskristalletjes. Water bevriest eerder dan alcohol. Als je de ijskristalletjes uit het bier haalt, krijg je een bier met een wat hoger alcoholpercentage. Omdat bij het brouwen van ijsbier maar weinig hop wordt gebruikt, heeft het bier een vlakke smaak. Ice beer wordt een rage in Noord Amerika. In 2001 waait de hype over naar Nederland. Dommelsch, net als Labatt inmiddels onderdeel geworden van brouwgigant Interbrew, introduceert Dommelsch Ice tijdens het Oerol festival op Terschelling. In de marketing blabla van die tijd is het een verfrissend kristalhelder puur bier met een zachte uitgebalanceerde smaak. Het bier drink je ijskoud en uit de fles.

Het effect is duidelijk. Zowel de lage temperatuur als het drinken uit de fles zorgen ervoor dat je het bier niet echt proeft. Het is meer een uithangbord “zie mij eens een hip bier drinken”. En dorstlessend is het zeker. Twee jaar later komt Dommelsch met nog een innovatie. Dommelsch Ice komt in een plastic fles op de markt, waardoor het ook geschonken kan worden op festivals waar glas verboden is. Hoewel het bier aanvankelijk erg succesvol is, blijkt het geen blijvertje. Binnen een paar jaar is Dommelsch Ice van de markt verdwenen, net zoals zijn soortgenoten in het buitenland.

Een totaal andere benadering van ijsbier heeft brouwerij Schneider uit Beieren. In het begin van deze eeuw besluiten zij hun sterkste Weizenbier, Aventinus, nog eens een extra boost te geven. Aventinus is al geen bier voor de weekhartigen, maar Aventinus Eisbock doet er nog een schepje bovenop. Dit bier, dat in gelimiteerde hoeveelheid gebrouwen wordt, heeft maar liefst twaalf procent alcohol. Het is een donkerbruin en bewolkt bier met een lichtbruine schuimkraag. De neus neigt naar abrikoos en karamel. Ook hier is met het wegvangen van ijskristallen het alcoholpercentage omhoog gegaan en de smaak van de toch al krachtige Aventinus is nog verder geconcentreerd. Het resultaat is een zwaar, alcoholisch bier, iets rokerig van smaak en veel zoete tonen van rijp geel fruit. Het is niet mijn soort bier, ik vind het te log.

Wel opvallend dat de ontwikkeling van icebeer twee totaal verschillende drinkmomenten kent. Daar waar Dommelsch Ice een typisch zomerbiertje is, is Aventinus Eisbock juist een bier voor bij de haard, terwijl het buiten vriest dat het kraakt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.