Bokitobieren

Bokitobieren

[2007]  Zover ik weet is er geen enkele diersoort die iets van bier weet te brouwen. De bekende radiobioloog Midas Dekkers vertelde ooit het verhaal dat vogels soms wel bewust gistende bessen eten. Door het gisten bevatten die bessen alcohol. Wat dat betreft lijken die bessen op druiven die mensen bewust tot wijn laten gisten. Volgens Dekkers eten die vogels de bessen vanwege de opwekkende effecten. En onderzoek heeft aangetoond dat die vogeltjes dichter tegen elkaar aankruipen dan wanneer ze niet van de alcohol hebben gesnoept. Volgens Dekkers is dat niet anders dan het menselijk gedrag in het café.

Het maken van bier vergt wat meer dan een simpele vergisting. Zetmeel in graan moet eerst omgezet worden in suikers voordat dit kan vergisten. Daarmee staat bier hoger op de evolutionaire ladder dan wijn. Stel dat het de diersoort waaraan wij als mensen het meest verwant zijn, de aap, zou lukken om bier te brouwen, dan zou hun voorkeur misschien wel uit gaan naar bieren met bananensmaak. Gelukkig hoeven we niet te wachten totdat apen leren brouwen. Verschillende brouwers hebben een poging gedaan een mooi bananenbier te brouwen. De uitkomst is nogal verschillend.

Brouwerij De Drie Horne brouwt voor de bierlijn een bananenbier met sultanarozijnen. Het bier komt met de tongbrekende naam Bananatana op de markt. Het donkerblonde bier is stevig, met 7% alcohol en gist op fles. In de smaak proef ik weinig banaan. Wel een romige gistsmaak en oude zuren. Het heeft in de verte iets weg van het zachte zuur van een mooie aceto balsamico. De hopbitters figureren heel lichtjes op de achtergrond. In de nasmaak komt abrikoos bovendrijven. Dit bier heeft wel iets weg van een superfruitige tripel.

Mongozo Banana wordt gebrouwen met fairtrade bananen. “So fair, so good.” Het enige positieve aan dit bier is dat een arme boer in Afrika een redelijke prijs heeft gekregen voor zijn bananen. Het bier ruikt naar kunstmatige bananenschuimpjes en smaakt daar ook naar. Bananenschuimpjes met prik, zo kan ik het bier het best omschrijven. “Exotic beer based on an original recipe” belooft het etiket. Origineel uit de snoepwinkel moet de brouwer gedacht hebben. De ingrediëntenlijst geeft aan dat het bier gebrouwen is met tarwe, banaan, suiker en aroma’s. Vandaar.

Het Britse Wells Bananabreadbeer maakt ook gebruik van fairtrade bananen. Maar in tegenstelling tot Mongozo lukt het Wells wel een smakelijk bier te brouwen. Het amberkleurige bier wordt per pint in doorzichtige glazen flessen verkocht. Het bier heeft een lichte banaansmaak, alsof je aan de binnenkant van een bananenschil likt. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar het geeft de smaak het beste weer. Op de achtergrond proef ik verder iets van walnoot en natuurlijk hop. Wells maakt gebruik van wat ze zelf noemen de “holy brewing method”. Het bier gist gedurende zeven dagen. Als ik Bokito was, zou ik voor dit bier uitbreken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.