Advent

Advent

[2012]  De vier adventzondagen op weg naar Kerstmis vragen om een bijzonder bier. Een bier dat ons langzaam in de kerstsfeer brengt. Dit jaar kies ik voor de volgende bieren:

Eerste advent, 2 december: Ik behoor tot het slag mensen dat nog niet actief aan Kerst wil denken voordat Sinterklaas achter de rug is. Vandaar dat ik kies voor een bier dat naar de Goedheiligman vernoemd is: Samichlaus. Slotbrouwerij Eggenberg in Oostenrijk brouwt Samichlaus eens per jaar, precies op Sint Nicolaas, 6 december. Met 14% is het een van de zwaarste ondergistende bieren ter wereld. Dit jaar kies ik voor een Helles. Het bier is in 2007 gebotteld, en aangezien het bier 10 maanden rijpt voordat het op fles gaat, moet de brouwmeester in 2006 hebben staan roeren. De botteling van 2007 is de eerste sinds 1986. Het bier is amberkleurig. De leeftijd heeft haar koolzuur doen verdwijnen. Het doet dan ook meer aan een likeur dan een bier denken. Daar draagt de smaak ook aan bij: alcoholisch met tonen van marsepein, amandel en krenten. Sinterklaas rijdt op de hoge, hoge daken.

Tweede advent, 9 december: Nu Sinterklaas het land verlaten heeft is het tijd om over te stappen van Nicolaas naar Johannes, van Klaas naar Jan zo je wilt. Jopen Johanitter is een winterbock zoals we er maar weinig in Nederland kennen. Zwart als de donkere dagen voor kerstmis, kruidig, complex en weldadig warmend door het forse alcoholgehalte van 10%. In de smaak komen tonen van laurier en drop naar boven, begeleid door een aangename bitterheid. Jopen heeft de lokroep van een zoete winterwarmer kunnen weerstaan. Het bier is absoluut niet plakkerig. En de naam? De naam is als zo vaak bij Jopen een verwijzing vroeger tijden. Dit keer biedt het voormalige klooster van Sint Jan inspiratie: in de Middeleeuwen een centrum van gastvrijheid en brouwkunst in de stad Haarlem.

Derde advent, 16 december: Deze periode kan niet compleet zijn zonder trappistenbier. In de week waarin 12-12-‘12 valt is batch 12 van de Oak Aged Quadrupel van La Trappe het meest passend. De brouwers van het klooster uit Tilburg besloten in 2009 hun Quadrupel steeds op andere vaten te laten rijpen. Hierdoor wint het toch al bijzondere bier aan extra verdieping. Na port, rode en witte wijn en whisky zijn nu vaten van bourbon en cognac gebruikt. Het levert een dijk van een barley wine op, met in de neus geuren van vanille, pruim en hout. In de smaak is de gebruikte whisky duidelijk waarneembaar, waarna de volle warme tonen van de quadrupel overnemen. De nasmaak is zelfs licht rokerig.

Vierde advent, 23 december: Eén van de opvallende brouwers van deze tijd is de Deense Mikkel Borg Bjergsø. Als een ware brouwnomade trekt hij van brouwerij naar brouwerij om in samenwerking met anderen nieuwe opvallende brouwsels te creëren. Dat doet hij zo succesvol dat er voor Mikkeller altijd ruimte is in de herberg. Mikkeller Santa’s little helper is gebrouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi. De ‘little helper’ is een fors uit de kluiten gewassen jongen van 11% alc. Tonen van cacao, sinaasappelrasp en veel alcoholwarmte laten zorgen ervoor dat hij uitstekend samengaat met een traditionele Christmas Pudding. Een prachtige opmaat voor het kerstdiner.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.