Alleen als ie ijs en ijskoud is

Alleen als ie ijs en ijskoud is

[2006] ’s Lands grootste brouwer is met iets nieuws gekomen: Heineken Extra Cold is ijskoud bier. Letterlijk, want het bier stroomt op het vriespunt de tap uit. Speciale glazen, met een opdruk die van kleur verandert met de temperatuur, laten je zien dat het bier echt goed koud is. Op de tapzuil vriest de condens langzaam aan tot een dikke ijslaag.

Normaal is het bier dat we drinken in het café zo’n vijf graden. Onder de grote rivieren drink je het bier nog een graadje kouder. Dat is koud genoeg zou je zeggen en een paar graden temperatuurverschil maken vast niet uit. Mis! Die paar graden extra koud maken echt een verschil. Je proeft minder van het bier omdat je smaakpapillen het rustiger aan doen bij die temperatuur. Aan de andere kant is het bier wel een stuk verfrissender. Je voelt het door je slokdarm naar beneden stromen. Dat smaakt naar meer.

In Amsterdam hebben ze dit idee nog verder doorgevoerd. Daar opende onlangs XtraCold. XtraCold is wel een heel uitzonderlijke plek om van je bier te genieten. In een eeuwenoud grachtenpand heeft Jan des Bouvrie een hippe bar gebouwd. Rode muren en wit leren banken domineren het interieur. “Some like it hot” is er op de bar geschilderd. Leuke bar, maar het is niet het wat deze plek zo uitzonderlijk maakt. Nadat je € 15 per persoon hebt afgetikt mag je mee naar achteren. Daar staat in de gang een heel rek met dikke winterjassen in een onbestemde kleur groen. Uit de mouwen hangen touwtjes waar wanten aan vastzitten. Welke temperatuur het ook buiten is, de bezoeker krijgt het dringende advies om die jas aan te trekken, dicht te ritsen en de wanten aan te doen. Als iedereen dat gedaan heeft, zwaait er een dikke kluisdeur open. Achter die kluisdeur wacht een wondere wereld.

Een golf koude lucht stroomt de gang in. Achter de deur gaat een hele bar gemaakt van ijsblokken schuil. Eerste blikvanger is een standbeeld van Marylin Monroe. Zo frigide is ze nog nooit geweest. Daarna valt je blik op een openhaard met “haardvuur” van oranjegekleurde haardblokken van ijs. Moodlighting verandert de ruimte van lichtblauw naar warm rood. De barvrouw is gekleed in dezelfde winterjas, maar haar outfit is helemaal compleet met een dikke bontmuts. Dat mag ook wel, want ze moet werken in deze ruimte, waar het zo’n vijf graden vriest. Op een groot scherm in de muur zijn filmpjes te zien van pinguïns, skipistes, iglo’s en andere kouwigheid. Uit de boxen klinkt “Cold as ice” en “Frozen”.

Hoe langer je kijkt, des te meer gekke dingen vallen je op. Een kop van een ijsbeer boven de bar, “Some like it cold” in de bar gebeiteld. Dat is geen grap, het is hier echt koud. Het enige dat er ontbreekt zijn de schaatsen. Om ongelukken te voorkomen hebben de ontwerpers er een gewone vloer in gelegd. Geen ijsdansende sterren dus. Voor het entréegeld krijg je een drankje, een cocktail of een Heineken Extra Cold. Dat Extra Cold moet je wel met een snufje zout nemen want het bier moet eigenlijk verwarmd worden tot 0 oC. Anders zouden je lippen helemaal aan je glas vastvriezen. Het is waarschijnlijk de enige bar ter wereld waar ze het bier moeten verwarmen om het te kunnen schenken.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.