Ankerplaats 2

Ankerplaats 2

[2012] Een verhaal over brouwende ankerplaatsen is niet compleet zonder een kijkje aan de andere kant van de oceaan.  In San Francisco staat een brouwerij die als inspiratiebron geldt voor een grote groep jonge brouwers in Amerika, maar ook daarbuiten.

In 1965 neemt Fritz Maytag, erfgenaam van een grote witgoedfabrikant, de Anchor steam beer brewery over. Het is een gewaagde stap in een tijd dat de Amerikaanse consument alleen oog lijkt te hebben voor strak gebrouwen en makkelijk drinkbare lagerbieren. Overal sluiten brouwerijen de deuren onder het geweld van de grote biermerken. Ook Anchor is een zieltogende brouwerij, die van ellende bijna uit elkaar valt. Ze maakt een bier type dat niet lijkt op het lichte bier waar Amerika massaal lijkt te vallen. Steam beer is voller van smaak, hoppiger en donkerder van kleur. Maytag valt voor de uitdaging een lokaal bier in ere te houden. Hij koopt de brouwerij en herstelt haar in volle glorie. Maytag heeft de tijden goed gelezen. De sixties met zijn hippies komen op stoom. Small is beautiful is de norm en er ontstaat hernieuwde belangstelling voor regionale producten. Californië en vooral San Francisco zijn het episch centrum van de beweging. Het steam beer verovert stap voor stap de westkust. De herkomst van de naam blijft een mysterie. Zeker is dat de term steam niet slaat op de stoommachines waarmee de brouwerij werd aangedreven. Mogelijk heeft het met de traditionele vergistingswijze te maken, waarbij het koolzuur op natuurlijke wijze in het bier wordt opgenomen.

Maytag blijft niet stilzitten maar blaast andere vergeten bierrecepten nieuw leven in. Porter kan in Engeland nog wel bekend zijn, het bijna zwarte bier is in Amerika bijna een revolutie. Dat een bier zo complex kan smaken, zoet en bitter tegelijkertijd, met een branderige toets. De barley wine die op het porter volgt zorgt voor een botsing met de autoriteiten. Wijn moet van druiven gemaakt zijn, en niet van gerst, zo oordelen de bureaucraten. Maytag lost het probleem op door zijn zwaarste bier Barley wine style ale te noemen. Dan mag het wel.

Met zijn ongewone recepten, doorzettingsvermogen en succes inspireert Maytag een hele generatie aan nieuwe brouwers. Ook zij besluiten met oude en nieuwe recepten de veelzijdigheid van bier nieuw leven in te blazen. Zo staat Maytag aan de basis van de craft beer revolutie die de Verenigde Staten overspoelt.

Nu, bijna vijftig jaar later, staat steam beer nog steeds als een huis. Niet te zwaar, donker blond, verfrissend met een hint van caramel en een lekkere bittere afdronk. Knap om zoveel smaak in een bier te verpakken dat met 4,8% alcohol toch goed doordrinkbaar blijft. Dankzij de importeur Bier & Co is steam beer, net als de andere specialiteiten van Anchor ook in Nederland verkrijgbaar.  Laat je haar groeien, trek een Hawaïshirt aan, stap in je sandalen en keer met een steam beer terug naar de tijd van flower power.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.