Bier aan de Loire

Bier aan de Loire

[2009] Ik moet toegeven, ik heb een zwak voor brouwers die in een wijngebied hun hoofd boven water weten te houden. “Waar druiven groeien, wordt geen bier gebrouwen”, dacht ik altijd, maar ik zit er naast. Natuurlijk is het uitzonderlijk om in een wijngebied bier te gaan brouwen. Als druiven voor je deur rijpen en je hoeft ze alleen maar te persen en te laten gisten, waarom zou je dan de moeite doen om graan te mouten, er een beslag van te maken, de vloeistof daarvan te zieden met hop, voordat je bij de gisting bent aangeland? Misschien is het antwoord simpel: bier heeft nu eenmaal zijn eigen smaak en drinkmoment en wijn kan daar niet altijd aan tippen. Ondanks dat antwoord blijf ik respect hebben voor de brouwer die juist onder de neus van de druivenkneuzer zijn magische kunsten vertoont.

Loire

De Loire is met een lengte van meer dan duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk. Toeristen associëren de oevers met de prachtige kastelen, gastronomen met de verschillende wijngebieden die er liggen: Saumur-Champigny, Vouvray, Sancerre, Anjou en nog veel meer. Het zijn namen die klinken als een klok.

Bij de slijterij van biologisch wijnmaker Francois Chidaine in Montlouis – die overigens prachtige wijnen maakt – trof ik twee bieren van Brasserie de la Pigeonelle. Onder de naam Loirette maakt deze brouwerij een blond en bruin bier, waarvan alleen de kleur van het etiket verraadt welk bier er in de fles zit. Het eerste bier is donkerblond van kleur en troebel, vanwege de nagisting op fles. Het heeft een gezonde schuimkraag. De neus is complex, en dat is bijzonder voor een bier. Ik vind geuren van hennep en druif, naast een bitter zuurtje dat me aan grapefruit doet denken. Die grapefruit komt ook terug in de smaak. Het bier heeft een duidelijk zachtzure afdronk die lang blijft hangen. Het bittertje in de smaak heeft iets van sinaasappelschillen. Het is een echt ‘wijn’bier: veel van de smaakelementen komen overeen met die van wijn. Het donkere bier is duidelijk familie, lichtbruin en troebel van kleur.  Dezelfde smaken komen boven, maar minder uitgesproken. Bovendien heeft dit bier een licht zoetje.

Sancerre

Het stadje Sancerre wordt geassocieerd met een strakdroge witte wijn van de Sauvignon Blanc druif. Maar de plaats is ook het thuis van Brasserie Sancerroisse. Ik ben benieuwd of de bieren dezelfde droogte hebben als de wijnen uit het gebied. Artisan Brasseur D. Dumas maakt een blond en amber bier. Anders dan de Loirette zijn deze bieren helder. De blonde, met de mooie naam La Drôlesse, heeft een prachtige goudgele kleur en een fijne pareling. De schuimkraag stort snel in. De smaak kenmerkt zich door een subtiele hopbitterheid in de afdronk. De afdronk is droog met een heel licht zoetje. Het bier is niet heel uitgesproken, maar heerlijk dorstlessend. Het amber bier heeft de naam ‘La  Sans Gêne’ meegekregen. Het heeft een prachtige kastanje kleur. In de smaak vind ik caramel en stroop terug met diezelfde subtiele droge bitterheid van het blonde zusje.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.