Bier op de Kaap revisited

Bier op de Kaap revisited

[2014] Niet alleen in Europa en Amerika is ‘craftbeer’ populair, ook in (Zuid) Afrika is de crafbeer revolutie losgebarsten. Nergens is dat meer merkbaar dan in Kaapstad en de wijngebieden rond Stellenbosch en Franschhoek, dat als de culinaire hoofdstad van Zuid Afrika geldt. Tussen de honderden wijntrosjes, die op de kaart van Werstern Cape de wijnhuizen aangeven, zijn inmiddels ook steeds meer gerstearen te vinden. Inmiddels kent de provincie meer dan veertig brouwerijen en het lijkt wel of er iedere maand een nieuwe bij komt. Veel van de brouwerijen zijn pas in de afgelopen twee jaar van de grond gekomen. Opvallend is dat de bierkeuze van de nieuwe brouwers nogal conservatief is. Velen storten zich op hun interpretatie van een lager of een pils. Trouw aan de Britse  traditie zie je ook wel wat pale en amber ales. De wat meer geïnspireerde brouwers ronden het gamma af met een witbier of Weizen. Dat men voor de bierpurist daarbij niet helemaal stijlvast is, bewijst de omschrijving van Eagle Weiss van de Wild Clover brouwerij in Stellenbosch: een fruitig Belgisch witbier, volgens ondergistende methode gebrouwen om de frisheid te bewaren. Maar wat maakt het uit als het resultaat goed smaakt. En dat doet het in dit geval zeker. Het warme klimaat en een conservatieve consument nodigen blijkbaar niet uit om op ruime schaal te experimenteren.

Natuurlijk gebeurt dat wel af en toe. Gek genoeg grijpt men daarbij niet terug op de traditionele Afrikaanse traditie van sorghum bieren. In de Zuid-Afrikaanse craftbeerrevolutie domineren blanke mannen. Veelal actieve thuisbrouwers die na een carrière in consultancy, mijnbouw of in wijnmaken, zich storten op het brouwen van bier. Naast een pale en een amber ale heeft de eerdergenoemde Wild Clover ook een smoked Irish porter van 5,9%, waarbij met name het rookproces nog wat aandacht verdient. De nasmaak van het bier lijkt verdacht veel op sigarettenpeukjes. Uitzondering op de conservatieve brouwhouding is Devils Peak in Salt River. Deze brouwerij brouwt kenmerkende hoppige bieren. Niet verbazend als je weet dat de brouwmeester geboren is in de Verenigde Staten.

Wie een goede indruk wil krijgen van wat er in de Kaap op biergebied allemaal te krijgen is, doet er goed aan een stop te maken bij de beerbar aan Longstreet in Kaapstad. Ook de bierwinkel op de hoek van Buitengracht en Roelandstraat heeft een grote collectie. Voor de meeste brouwerijen is een goede distributie van hun bier een goede uitdaging. Een van de brouwers die dat goed onder controle heeft is Cape Brewing Company, een grote, modern opgezette micro op een landgoed net buiten Paarl, iets ten noorden van Stellenbosch. Op het terrein bevindt zich naast de brouwerij ook een chocolademaker, een glasblazer, verschillende restaurants en een wijnmakerij. Het ruime proeflokaal met uitzicht over de wijnbergen heet het Barley en Billtong Emporium. Veel toeristen in Kaapstad zullen als eerste kennismaken met het craftbeer van Mitchell’s brewery op het toeristische Victoria and Albert Waterfront. Een mooie start van een bier ontdekkingstocht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.