Bierberaad

Bierberaad

[2015]  Afgelopen vrijdag mocht ik een verhaaltje vertellen op het achtste Bierberaad. Dat is een maandelijkse bijeenkomst van brouwers, kunstenaars, ontwerpers en architecten die Mediamatic onder de bezielende leiding van biercurator Henriette Waal organiseert. Het doel is om verschillende disciplines bij elkaar te brengen en kennis over gisten, bacteriën en schimmels te verspreiden. Want dat is de kern van Mediamatic: kunstenaars en ontwerpers met nieuwe techniek verenigen. En biotechnologie is hot. Biotechnologie waar je ook nog eens lekker van kunt drinken is natuurlijk helemaal geweldig.

Het is een mooi concept. In een loods op de Biotoop vlak achter Amsterdam Centraal stromen tientallen nieuwsgierigen samen. Een bont gezelschap voor een veelzijdige en soms hilarische verzameling vertellers. Onder het angstaanjagend gerommel van ‘code oranje’ onweer en het oorverdovend gekrijs van treinen die langzaam het station inrijden trapte ik af met een verhaal over zestig eeuwen bier en kunst. Compleet met mijn interpretatie van het bier zoals de Sumeriërs dat 6.000 jaar geleden uit brood maakten.

Architect Matthijs Bouw presenteerde een ontwerp voor een bierpaviljoen in het Oostenrijkse Salzburg. Het gebouw dat hij samen met kunstenaar Berend Strik ontwikkelde is nooit gebouwd. Het moest een plek worden waar de lokale bevolking in alle gezelligheid kan frühshoppen. In een zucht naar transparantie wilde het duo de wanden van het pand met bier vullen. In een briljante ingeving besloten ze dat het fantastisch zou zijn als de urine van de gasten ter plekke ook weer omgezet zou kunnen worden in bier. Hoe, dat is me in het verhaal niet helemaal duidelijk geworden, maar het zou een boel water kunnen besparen. De WC’s werden in ieder geval boven de bar gesitueerd. Die urine zou zo tegelijkertijd ook weer een deel van de wanden kunnen vullen. Strik ontwierp een bijpassende mozaïekachtige vloerbedekking geïnspireerd op het thema “golden shower”. Geen enkele brouwer wilde het paviljoen uiteindelijk laten bouwen.

Minstens net zo verrassend was de presentatie van Toon van de Broek. Deze hobbybrouwer blijkt in het Groningse Midwolde in alle stilte al acht jaar lambiek te brouwen en geuze te steken. Niet via allemaal afsteggertjes, maar uiterst traditioneel met koeling in de open lucht en vergisting in eiken- en kastanjehouten vaten. Belgisch cultuurgoed uit het hoge noorden! Het resultaat van die jarenlange zoektocht naar de juiste vaten en de juiste gist en bacterieculturen mag er absoluut zijn. De lambiek die we proefden had naar Toon’s gevoel iets teveel eik omdat het in een nieuw fust rijpte. Gestoken in de geuze die we daarna voorgezet kregen gaf het een subtiele extra gelaagdheid. Wat een feest!

Het thema mixen werd door Daniel Lansbergen en Marcel van der Ben in een modern jasje gestoken. Binnenkort hopen ze in Utrecht cocktailbar Behind Bars te openen. Met muren van steen overigens. Ze gaven een paar voorbeelden van biercocktails die ze daar zullen maken. Hun bierige variatie van de klassieke Negroni cocktail beviel me het beste, door de smaak, maar ook door de eenvoud. De cocktail bestaat uit drie gelijke delen gin, rode vermouth en kriek. Veel ijs natuurlijk en garneren met een sinaasschilletje. Een prima aperitief.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.