Bierjaar 2012

Bierjaar 2012

2012 is een bijzonder bierjaar. Voor het eerst organiseren alle brouwers samen met consumenten, handel en horeca een feestweek waarin het Nederlands bier centraal staat: de Week van het Nederlandse Bier. In werkelijk het hele land worden honderden evenementen georganiseerd, van proeverijen tot brouwdemonstraties en van festivals tot open dagen. Een geboorte van een traditie die nog jaren zal duren.

De consumptie van bier in het algemeen loopt al jaren terug, maar de consument weet de weg naar andere bieren dan lager en pils goed te vinden. Het aantal brouwerijen neemt verder toe tot 140. Goor en Klundert krijgen hun eigen bier, net als de band Doe Maar. Brand organiseert een pilsbrouwwedstrijd voor amateurs, wat een schot in de roos blijkt te zijn. Alcoholvrij bier schudt eindelijk het suffige imago van zich af, mede dankzij de reclamecampagne waar Bavaria Charlie Sheen voor weet te strikken. Ook aan tafel weet bier zijn draai steeds beter te vinden. Steeds meer restaurants experimenteren met bier aan tafel. In het begin van het jaar wint restaurant Dégust uit Hoogeveen de Bier en Gastronomie Award. En nu we het toch over prijzen hebben: Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch heeft dit jaar het mooiste etiket, Gulpener het beste bockbier.

Naast de toename van het aantal brouwerijen (een verschijnsel dat niet alleen tot Nederland beperkt blijft) neemt ook de schaalvergroting van de grote brouwerijen verder toe. De grootste vier brouwerijen brouwen nu al de helft van al het bier ter wereld. Heineken wint een heroïsche strijd met een Thaise zakenman over de zeggenschap over Asian Pacific Breweries, hun toegang tot de lucratieve Aziatische biermarkt. In de Verenigde Staten maakt president Obama het recept van zelf gebrouwen honingbier bekend. Hij wordt prompt herkozen. In Europa lijkt de Overheid bier vooral als melkkoe te zien. Frankrijk maakt het dit jaar het bontst. De Fransen besluiten de accijns met 160% te verhogen. Voor bier, niet voor wijn. De Europese bierconsumentenverenigingen kiezen Bierburo’s Henri Reuchlin tot voorzitter van EBCU, voor het eerst dat een continentale Europeaan deze eer te beurt valt.

De sportzomer leidt tot een stijging van de verkoop van bier uit blik. Een biertje dat de Nederlander het liefst drinkt met Dirk Kuijt. Dat onderzoek is wel uitgevoerd voorafgaand aan het dramatisch verlopen EK. Dat Europees voetbalkampioenschap verleidt magazine Bier! om een bier EK te organiseren. Winnaar van dat EK wordt Tsjechië met Budweiser Budvar. Dat bier mag zich dit jaar toch al in een grote aandacht verheugen: de dreiging dat de Tsjechische brouwerij overgenomen wordt door biergigant ABInBev (bekend van het andere Budweiser) zet bierfanaten wereldwijd aan tot het voeren van een digitale campagne. Eerder in het jaar brengt Bier! de eerste Nederlandse brouwerijgids uit, dan nog met 125 brouwerijen. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de weduwe van Harry van der Wiel, de eigenaar van de Rotterdamse brouwerij De Pelgrim, wiens overlijden het begin van het jaar markeert.

Koninklijk Horeca Nederland zijn queeste tegen de brouwerijcontracten in alle hevigheid voort. Bieropleider StiBON kiest een positievere aanpak: in september reikt zij het honderdste diploma ‘bierambassadeur’ uit aan Sabrina Kamps van café Aad de Wolf. Hoppe blijkt in november het beste café van het land.

Aan de andere kant van de keten melden akkerbouwers een goede gerstopbrengst, die wel aandacht voor de kwaliteit vraagt. Hopboeren planten steeds meer nieuwe variëteiten aan.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.