Bierland Italië

Bierland Italië

[2016] Wat kan er veel veranderen in een paar jaar! Schreef ik jaren geleden nog over een weinig ontwikkelde biercultuur in Italië, inmiddels is het een van de leukste bierlanden die ik ken. Het bierlandschap verandert er in hoog tempo. Nieuwe brouwerijen spuiten bijna letterlijk de grond uit. Het land kent er nu ongeveer 800 (and counting). Het is niet alleen het noorden waar de bierrevolutie plaatsvindt. Van Sicilië tot Puglia en van Napels tot Veneto verschijnen nieuwe initiatieven. Een mooie plek om op de hoogte te blijven, is de Beer Attraction beurs in Rimini, die ieder jaar in februari georganiseerd wordt. Dit jaar had ik de eer de beurs te mogen openen met een vertegenwoordiger van de regio Romagna en de president van Rimini Fiera. Een wonderlijke ervaring: een bont gezelschap van hoogwaardigheidsbekleders, de burgemeester met sjerp, politie en militairen in uniform achter een groen, wit, rood lint. En een schaar op een rood fluwelen schaaltje. Gevoel voor theater hebben de Italianen zeker.

Beer Attraction is een bijzondere beurs omdat hij uit twee delen bestaat. Enerzijds is er een professionele vakbeurs, waar producenten hun brouwketels, bottellijnen en verpakkingen aanbieden. Veel producenten van wijnflessenvullers blijken zich nu ook op de groeiende biermarkt te storten. Erg grappig was de bierklas uit een bestelbus, compleet met schoolbord. Misschien een idee voor StiBON? Brouwers worden in tweeën getrokken. Enerzijds als potentiële koper van brouwapparatuur en aan de andere kant van beurs als standhouder achter de tap.

Want de andere kant van de hal staan tientallen brouwerijstands. Dit is het bierfeest voor consumenten, maar ook voor slimme bierimporteurs die op zoek zijn naar nieuwe pareltjes. En die pareltjes, die zijn er in ruime mate. Donato de Palma van Birranova liet mij een zuur bier proeven, gemaakt met zeewater. Klinkt weinig aanlokkelijk, maar was verrassend subtiel. Een prachtig bier als begeleider voor een mooie fruits de mer. Eigenlijk was ik op zoek naar het bier dat hij brouwt met druivenpulp. Druivenbier of mostbier is een typisch Italiaanse specialiteit die een brug slaat tussen bier en wijn. Er zijn verschillende manieren om het te maken. BirraNova legt de druivenschillen en pitten, waar normaal gesproken grappa van gestookt wordt, in de klaringskuip. Het bier wordt er na de whirpool overheen gegoten. Andere brouwers voegen simpelweg vlak voor de gisting wat druivenmost toe. De eerste methode geeft vanzelfsprekend het spannendste resultaat. Verschillende druivenrassen komen in aanmerking. De meest aromatische geven het mooiste resultaat: VillaNova gebruikt muskaatdruiven, Birra Perugia kiest voor de frisheid van Sauvignon, Amiata voor Grand Marseng terwijl Birra del Erno Verdechio gebruikt.

En andere typisch Italiaanse specialiteit is kastanjebier. Iedere streek schijnt zijn eigen kastanjes te hebben die ieder weer zijn eigen smaak af geven. Kenners zijn er lyrisch over. Je kunt gepofte kastanjes gebruiken of kastanjemeel. Beide geven een beetje nootachtige aroma aan het bier. Sommige brouwers kiezen voor kastanjehoning. Dat is een nogal bittere honing met een hele eigen smaak die zich niet snel met iets anders laat vergelijken. Met beleid gebruikt, levert het bieren op met een honingachtige fluwelen smaak en een bite van bittere bloesem. Birra Amiata gebruikt de honing voor Bastarda Nero (bastarda is de naam van een type kastanje) en Birreficio Naturale voor 01 Honeybeer Oasi.  En dat is nog maar een kleine greep van het moois dat Italië biedt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.