Black Isle Brewery

Black Isle Brewery

[2017] Soms kom je onverwacht de meest bijzondere brouwerijen tegen. Hoewel veel mensen afreizen naar de Schotse Highlands om te wandelen en whisky te drinken, zijn er ook bijzondere bieren te vinden. Sterker nog, één van de bekendste Britse biologische brouwerijen blijkt er z’n thuis te hebben. Verborgen aan een klein landweggetje op een eiland boven Inverness ligt Black Isle Brewery. Het is een idyllisch landschap. Rollende heuvels met weides en akkers met goudgeel graan kijken uit over de firths (zeearmen) die het eiland omsluiten. Er boven dreigen de luchten met een lichtspel tussen zon en wolken, waaruit regen nooit ver weg lijkt. Het spel van licht en donker verandert voortdurend.

De brouwerij werd een kleine twintig jaar opgericht door David Gladwin. Inmiddels is Black Isle Brewery uitgegroeid tot een producent van meer dan een miljoen liter bier per jaar. Dat is op zich zelf al een behoorlijke prestatie, zeker als je je realiseert hoe afgelegen de brouwerij ligt. Maar daarnaast werd in de afgelopen jaren ook nog vijftig hectare landbouwgrond aangekocht zodat de brouwerij een deel van z’n biologische gerst zelf kan verbouwen. De mouterij van Bairds in het nabijgelegen Inverness maakt er mout van. De bostel die na het brouwen overblijft voert David aan de eigen kudde zwarte schapen. In de brouwerij kun je truien kopen, gebreid uit wol van schapen die geleefd hebben op bierbostel! Ik heb niet vaak meegemaakt dat de merchandising van een brouwerij tot in zulk detail is doorgevoerd. De melk in de thee van de brouwers komt van een eigen koe, die ook meehelpt de kringloop te sluiten. De brouwerij verbouwt ook een kleine hoeveelheid hop, waarmee de brouwers ieder jaar in een kleine proefbrouwerij een fresh hopped ale maken. “Het bier komt niet op de markt”, vertelt David. “Daar is de hoeveelheid te klein voor. Hoogstens vullen we een paar fusten af voor ons eigen café in Inverness.” Dat café is overigens een van de leukste bierbestemmingen in de stad, met 26 bieren van de tap en een veelvoud op fles. En het mooiste is, het heeft zelfs veertien hotelkamers met stapelbedden. Na een avondje stappen hoef je niet ver meer te lopen.

Het gamma van de brouwerij bestaat uit een smakelijke lager, een blond, session ipa, amber, porter, scotch ale en oatmeal stout. De lichte blonde bieren zijn de hardlopers, veelal gehopt met Amerikaanse of Nieuw-Zeelandse hop. Zelf ben ik het meest aangetrokken tot de donkere specialiteiten. Als je net een Schots regenbuitje doorstaan hebt, smaakt een Scotch Ale nu eenmaal op z’n best. Het voordeel van een brouwerij tussen de whiskystokerijen is dat David naar hartenlust kan experimenteren met bieren die in whiskyvaten gerijpt zijn. Zo is er een eastcoast – westcoast. Een brouwsel oatmeal stout waarvan de ene helft heeft gerijpt in vaten van de nabijgelegen Glenmoranchie distilleerderij aan de oostkust, en de ander in vaten van een distilleerderij op het eiland Islay aan de westkust. Het verschil is hemelsbreed, de oostkust is zwoeler, de westkust smaakt naar turf en jodium. David wil het vatenprogramma nog verder uitbreiden. Binnenkort komt er een brouwer met speciaal dat doel het team versterken. Het is iets om naar uit te kijken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.