Boost voor Biertalent

Boost voor Biertalent

[2019] Vandaag lanceert BierTalent in samenwerking met StiBON een nieuwe opleiding voor de horeca, waarin bier en gastvrijheid centraal staan. Hoe vaak komt het niet voor dat je in een mooi café zit, of op het terras in het zonnetje, en ergens tussen de bar en tafeltje is de bierkennis verloren gegaan. Zelfs als de bierkaart niet breder en dieper is dan de basale voorgedrukte kaart van de grootbrouwers, is het fijn om wat sturing te krijgen bij het maken van een keuze. “Ik weet het niet, het is lekker”, is dan niet genoeg.

We hebben inmiddels meer dan zeshonderd brouwerijen in Nederland, die samen duizenden verschillende bieren (laten) produceren. Achter ieder bier schuilt een verhaal. Soms is het verhaal niet langer dan het woord ‘dorstlessend’. En dat kan meer dan voldoende zijn. Niets vervelender dan een diarree aan nutteloze informatie waar je niet op zit te wachten als je alleen maar dorst hebt. Maar soms gaat het verhaal terug op een familietraditie die van generatie op generatie is doorgegeven, of een bijzonder ingrediënt dat bij het brouwen is gebruikt. Met een beetje achtergrondkennis drinkt het dan toch lekkerder. Maar niet alleen een gastvrije service en wat achtergrondkennis zijn belangrijk.

Kwaliteit

Er speelt voor mij nog wat anders mee, waarom ik blij ben met meer kennis in de horeca. Op het moment dat het bier de brouwerij verlaat, is de brouwer zijn regie over de kwaliteit kwijt. Bier is een kwetsbaar product, nukkig misschien wel. Als je een fles bier lang in het licht laat staan, gaat de smaak hollend achteruit. Je merkt het zelfs op een terras, als je je bier niet snel genoeg opdrinkt. Niet alleen wordt het bier lauw, het gaat ook anders smaken.

Gelukkig heb je met fusten geen last van het licht. Maar daar schuilt wel een ander gevaar voor brouwer en drinker. Dat is dat de leidingen niet goed schoongehouden worden. Niets zo dodelijk voor een mooi gebrouwen bier, als het door een smerige leiding laten lopen. De gast zal besluiten dat ene bier nooit meer te drinken, hoewel de vreemde smaak niet aan het bier, maar aan de tapinstallatie ligt.

Gaat dat tappen allemaal goed, dan is er nog een laatste hobbel. Het glas moet superschoon zijn, anders stort de schuimkraag in. En dat schuim beschermt het bier nu juist tegen smaakverandering door zuurstof. Bovendien ziet het er gewoon lekker uit. Prik zonder schuim, dat is toch een soort cola of champagne.

Laagdrempelige opleiding

Onderzoek van KHN liet een paar jaar geleden zien dat zeventig procent van de horecaondernemers geen enkele relevante opleiding heeft genoten. Ik ben bang dat daar in de afgelopen jaren niet heel veel verbetering in is gekomen. Als de ondernemers al zo kennisschuw zijn, dan is het voor hun medewerkers nog droeviger gesteld, lijkt me. Er wordt weinig geïnvesteerd in de medewerkers, omdat die zo snel weer weg zijn. Dat kan wel zo zijn, maar misschien zijn ze wel snel weg vanwege het gebrek aan perspectief. Dan verbaast het me niet dat de horeca moeite heeft om voldoende personeel te vinden.

BierTalent gaat op een leuke en laagdrempelige manier het gat in kennis en vaardigheden vullen. Het is geweldig om daar deel van uit te maken. Meer informatie op www.biertalent.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.